Kisebb kardiológiai kockázat nőkben – és az étrendi megszorítások

Postmenopausás nőkben kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, amennyiben párolt/rostonsült halat fogyasztottak – szemben zsírban sült halakat fogyasztó társaikkal. A sötétebb húsú lazac fogyasztása egészségesebbnek bizonyult pl. a világosabb tonhalénál. A heti 1-2 alkalommal zsírban sült halat fogyasztó nők szívelégtelenségének kockázata magasabb volt, mint azoké, akik ezt igen ritkán szerepeltették csak étrendjükben.

hirdetés

A hosszútávú vizsgálat eredményei szerint a heti 5-6 alkalommal párolt/rostonsült halat fogyasztó postmenopausás nőkben 30%-kal kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázat, mint zsírban sült halféléket fogyasztó társaik körében.

Nemcsak az elkészítés módja, de maga a halfajta is számított az eredmények fényében.

A vizsgálat 84 493 postmenopausás nőben történt, az ún. Women's Health Initiative Observational Study keretében. A vizsgált személyeket több csoportra osztották a halfogyasztás típusa szerint: a zsírmentesen párolt/roston sült halak ill. a zsírban sült halak. Ebben különböző halfajtákat definiáltak még a tonhalaktól a rákfélékig bezárólag. A vizsgálat 17 évig tartott (1991-2008). A résztvevő nők átlagéletkora 63 év volt, 85%-ban fehérek, 15%-ban afro-amerikaiak, hispanoamerikaiak.

Az eredmények szerint a párolt/roston sütött hallal táplálkozók egészségesebbeknek és fiatalosabbaknak bizonyultak, fizikailag aktívabbak, fittebbek voltak. Iskolázottabbak, kevesebbet dohányoztak, kevesebb volt a cukorbetegség, a magas vérnyomás előfordulása, a szívritmuszavar és coronariabetegség.

Étrendjük gazdagabb volt zöldségekben, gyümölcsökben, kevesebb telített- és transz-zsírsavat fogyasztottak, több növényi olajat. A zsírban sült halakat fogyasztók csoportjában gyakoribb volt a magasabb BMI érték, magasabb a napi kalóriabevitel és csekélyebb a rostfogyasztás. Értékelték természetesen az egyéb, sütéssel készült ételek fogyasztását is.

A korábbi vizsgálatok szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztásával hozták összefüggésbe egyes szívbetegségek arányának csökkenését , de a közvetlen kapcsolat nem tisztázódott.

- A párolt ill. rostonsült halak fogyasztása számos szempontból előnyösebb – ezt nyilatkozta Dr. Lloyd-Jones, a Department of Preventive Medicine at Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago egyetemi tanára.

- Kimutatható volt, hogy ez az étrend megelőzheti a szívbetegség kialakulását. Azt jelenti, hogy a hal általában is kiváló (egyszerű) fehérjeforrás, melynek arányát növelnünk kell napi étrendünkben – cserében csökkenteni a kevésbé egészséges telített- és transz-zsírsavakat.

Ezek az eredmények összecsengtek a korábban, idősebb amerikai és svéd populációkon végzett vizsgálatok eredményeivel. Az új vizsgálat arra is rávilágított, hogy a párolt/roston sült hal fogyasztása nemcsak a szívrohamok gyakoriság-csökkentése révén mérsékli a szívbetegségek számát, hanem egyéb mechanizmuson keresztül is.

AZ USÁ-ban a szívelégtelenség mintegy 5,7 millió beteget érint. Sokféle oka lehet: a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, súlytöbblet, csekély fizikai aktivitás, helytelen étrend.

forrás: http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4623175&access=EH

Szerző:

PHARMINDEX Online