Kolonoszkópos polypectomia és a colorectalis rák hosszútávú megelőzése

hirdetés

Az USA-ban, a National Polyp Study (NPS) keretében, az adenomatosus polypok kolonoszkópos vizsgálat alkalmával történő eltávolításával megcélozták a colorectalis daganatok megelőzését. A szerzők szándéka a colorectalis tumorok okozta mortalitás csökkentésének értékelése volt a kolonoszkópos vizsgálat mentén.

Módszerek

1980 – 1990 között nyert kolonoszkópos vizsgálati adatokat elemeztek az NPS-ben részt vevő klinikai centrumokat illetően (adenomatosus és non-adeomatosus polypok eltávolítása tekintetében egyaránt). Az amerikai National Death Index módszerét alkalmazták a halál okának megállapítására, a nyomon követés 23 évig tartott. Összevetették a cololrectalis tumorban szenvedő betegeket érintő adenomatosus polyp-eltávolításokat a normál populáció incidencia-alapú mortalitási adataival. Az adatbecslés a SEER (Surveillance Epidemiology and End Results) Program segítségével történt, belső kontrollként a colorectalis tumor nem-adenomatosus polypok esetén mért mortalitási adatai szolgáltak.

Eredmények

A vizsgálatban 2602 beteg adatait elemezték. Közülük átlagosan 15,8 éven belül 1246 beteg halt meg (bármilyen ok miatt), 12 beteg colorectalis tumorban. A normál populációban colorectalis tumor miatt elvárható 25,4 halálesetet figyelembe véve a standardizált, incidence-alapú mortalitási ráta 0,47 volt (95% [CI], 0,26 – 0,80) a kolonoszkópos polypectomis mellett, azaz 53%-kal csökkent a mortalitás. Az adenomatous és nem-adenomatosus polypok tekintetében (belső kontroll) az első 10 év tekintetében hasonló mortalitási arány adódott: relatív kockázat 1,2; 95% CI, 0,1 -10,6).

Megbeszélés

Az eredmények szerint a kolonoszkópos polypectomia, adenomatosus poylpok esetén hozzájárulhat a colorectalis rák okozta halálozás megelőzéséhez.

Támogató: National Cancer Institute

Szerző:

PHARMINDEX Online