Konferencia - Az ÁNTSZ a minimumfeltételekről szóló rendelet módosítása után ellenőrizné a kórházakat

hirdetés

Balatonfüred, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tapasztalatai is azt igazolták, hogy Magyarországon egy kórház sem felel meg minden tekintetben az új minimumfeltételeknek, ezért úgy vélik a hatósági ellenőrzések és az esetleges engedélyek megvonása előtt módosítani kellene a rendeletet.

Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön, Balatonfüreden, a XIV. országos járóbeteg-szakellátási és IX. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencián kifejtette: a jogszabály szerint a hatóságoknak novemberig kellene ellenőriznie a fekvőbeteg-ellátó intézményeket és intézkedni az engedélyek ügyében. Mostanra viszont egyértelművé vált, hogy meg kell nyitni a jogszabályt, ezért az ÁNTSZ inkább közreműködik abban, hogy milyenek legyenek a tényleges minimumfeltételek.

Az ÁNTSZ a szolgáltatás szakmai megfelelőségét és a betegbiztonságot kéri számon. Ha ez testet ölt a jogszabályban, akkor annak alapján ellenőriznek majd - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Paller Judit kitért arra is, hogy a különböző beszélgetések és panaszok alapján, a járóbeteg-szakellátásban lakosság türelme egyre kevesebb, egyre többen fordulnak a magánszolgáltatók felé.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász előadásában leszögezte: "magánforrások nélkül az egészségügy meghal", azokat ellenőrizhető módon kell bevonni a rendszerbe. Az elmúlt két év kormányzati intézkedései közül pozitív példaként emelte ki a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, amely - mint mondta - egyértelműen "egészségnyereséggel" járó intézkedés volt. Pozitívan értékelte továbbá Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság orvosok és nővérek itthon tartására irányuló törekvéseit.

Részsikernek tartotta a bérfejlesztést. Az egészségügyi közgazdász szerint viszont az ágazatnak nem kellene megkötni az intézményvezetők kezét, hogy a pluszforrást csak bérfejlesztésre fordíthassák. Javaslatot tehetnek, de "az intézményvezető tudja hol szorít legjobban a cipő", ezért meg kell neki adni a lehetőséget, hogy maga gazdálkodjon a forrással, s ha kell az intézményfejlesztésére fordíthassa azt.

Az egészségügyi közgazdász kiemelte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a térségi menedzsment szükséges irányítása alatt, de az intézmények autonómiáját - amennyire lehet - vissza kell állítani.

Sinkó Eszter szerint az egészségügy problémáinak megoldásához szükség lenne egy kórháztörvényre. Megjegyezte: ettől az ötlettől az államtitkárság sem zárkózik el, sőt úgy tudja az ehhez kapcsolódó háttérmunka is zajlik már.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: rövid időn belül óriási változások történtek az egészségügyben. Ennek eredménye viszont csak több év, több évtized múlva lesz érzékelhető. A nagy átalakítások ellenére "csend van", a médiában sem jelentkeztek olyan "markáns" panaszok, mint a rendszer korábbi átszervezéseikor - fűzte hozzá a szövetség elnöke.

Szerző:

PHARMINDEX Online