Konferencia - Szócska: a január elsejével államosított kórházak vannak a legstabilabb helyzetben

hirdetés

Balatonfüred, 2012. szeptember 13., csütörtök (MTI) - A január elsejével állami tulajdonba került fekvőbeteg-ellátó intézmények vannak jelenleg a legstabilabb helyzetben, a következők a sorban a május elsejével átvett intézmények - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Balatonfüreden, egy egészségügyi konferencián.


A rendszer átalakítása során egy fenntartható strukturális átmenet szabályrendszerét alkották meg - közölte a politikus, hozzátéve: a járóbeteg- és az alapellátás is nyertese lesz ennek.


A XIV. országos járóbeteg-szakellátási, és IX. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencián Szócska Miklós újságíróknak azt mondta, most következik a járóbeteg- és az alapellátás viszonyrendszerének meghatározása, fejlesztése és korszerűsítése. A következő egészségpolitikai szezonnak az alap- és a járóbetegellátás lesz az egyik központi témája - tette hozzá.


Ennek során ésszerű szempontrendszerben próbálják meg kategorizálni az új járóbeteg-ellátó intézményrendszert, amely január elsejével indul - mondta az államtitkár.


Szócska Miklós leszögezte: nem tagadja az egészségügyben régóta meglévő súlyos problémákat, az államtitkárság most is "a bedőlt modellek mocskát" takarítja. Jelenleg válságmenedzselést folytatnak, de mindeközben nem egyszerűen a működőképesség fenntartását érték el, hanem 10 év után bért is emeltek - emelte ki az államtitkár, megjegyezve: az egészségügy többletforrással van beállítva a költségvetésben.


A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy kimaradtak az egészségügyieknek járó béremelésből a légi mentők. A napilap szerint a dolgozók felháborodtak, és érthetetlennek tartják, hogy ők nem részesülnek a pluszpénzből, míg a földi mentést végző kollegáik megkapták a juttatást.


A konferencián Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ismét elmondta, hogy az ombudsmanhoz fordulnak, és a bérfejlesztésről szóló rendelet módosítását kérik annak "diszkriminatív" volta miatt. Példaként kiemelte, hogy számos, kevesebb óraszámban dolgozó kollégát például a munka törvénykönyvének változása miatt részfoglalkozásúvá tettek, így kimaradtak a béremelésből.


Szócska Miklós elmondta: tudja, hogy a bonyolult jogviszonyok miatt vannak, akik kimaradtak a béremelésből. Az ezzel összefüggő korrekciók folyamatban vannak, és ha valaki "hibából" maradt ki, az visszamenőlegesen meg fogja kapni a pénzét.

Szerző:

PHARMINDEX Online