Kórházak egy holdingban

A napilap cikke ismerteti: az új formával a szabolcsi példa alapján a fideszes Pesti Imre rukkolt elő, aki, ha pártja sikeresen szerepel az önkormányzati választásokon, várhatóan az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes lesz.

Első lépésként a 12 fővárosi kórházat négy egységbe vonnák össze, majd legkésőbb 2012 végéig a négy egység olvadna össze egyetlen holdinggá. A társaság 100 százalékos tulajdonosa az önkormányzat lenne. Csak a szakmai felelősség maradna a kórházaknál, a pénzügyi és egyéb gazdálkodási feladatokat a holding vállalja magára.

Pesti Imre a modelltől 20-30 százalékos megtakarítást és a mainál sokkal racionálisabb kapacitás- és ingatlanhasznosítást remél. Ma a főváros 12 kórháza 99 telephelyen működik, a szervezeti átalakítás után ezek száma - a tervek szerint - a felére csökken, miközben az ágyak száma nem változna. A megvalósításhoz legalább másfél-két év szükséges.

A Népszabadság úgy tudja: a szakértők már elkészítették az új

feladat- és intézményi struktúrát is: eszerint a korábbi lobbicsoportok akaratának szerkezeti érvényesülése helyett egységes, a beteg számára is érthető szakmai szerkezetet alakítanának ki.

Például a sürgősségi, az onkológiai, a gyermekgyógyászati, a kardiológiai ellátást a város négy, jól megközelíthető pontján elhelyezett centrumba szerveznék. A sürgősségi ellátásra szorulókat négy nonstop betegfogadó központ látja majd el.

A tervek szerint a már meglévő Szent Imre, a Dél-pesti és a Péterfy Sándor utcai kórház mellé a Megyeri híd valamelyik oldalára még ebben a ciklusban új intézményt építene a leendő fideszes városvezetés - olvasható a Népszabadságban.

Szerző:

PHARMINDEX Online