A budapesti antitesttesztelés eredményei

A kínai vakcinával beoltott, 60 év feletti budapesti lakosok 24,18 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség.

A fővárosi és kerületi tesztelésen eddig részt vett, Sinopharm vakcinával beoltott 60 év felettiek 24,18 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség a koronavírus ellen - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az újabb adatok alapján szerdán.Utaltak arra, a Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködésben lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára ingyenes koronavírusantitest-tesztelésre. Húszezer tesztet csinálnak, a tesztelések még folyamatosan zajlanak a kerületekben. Eddig 3805 vizsgálatot végeztek el.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából - az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt alkalmazásával - szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat - ismertették.

A vizsgálat a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozásnak a hiányában nem jelent reprezentatív mintát, de az adatok tanulságokkal szolgálnak - írták.Közölték: a fővárosi és kerületi tesztelésen eddig részt vett, Sinopharm vakcinával beoltottak 24,18 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook oldalán részleteket is megosztott. Eszerint a különböző korosztályok védettsége illetve védtelensége így alakult: 60–64 éves: 20,57 százalék, 70–74 éves: 21,57 százalék, 65–69 éves: 23,51 százalék, 75–79 éves: 26,45 százalék, 80 év fölöttiek: 38,1 százalék. Kitértek arra, a fővárosi és a kerületi antitestvizsgálat eredményeihez hasonló adatokat publikált egy új, részletes magyar kutatás. A Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport is azt állapította meg, hogy a 60 év felettiek negyede esetében nem hatásos a Sinopharm - áll a közleményben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek