A környező országokban nő a koronavírus-fertőzöttek száma

Szakértő szerint a vírus omikron variánsának domináns BA.5 változata napi 30-50 ezer embert fog megfertőzni Ausztriában.

hirdetés

Míg Magyarországon stagnál, addig a velünk szomszédos, illetve környező országokban enyhén emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami szakértők szerint az őszi járványhullám kezdetének előjele lehet. Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozatának terjedése azonban továbbra is enyhe tüneteket eredményez, így komolyabb korlátozásokra nem kell számítani.

Ausztriában a múlt héten 15 ezer fölé emelkedett az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma, miközben augusztustól szeptember közepéig ritkán ment ötezer fölé. Az osztrák sajtó beszámolója szerint a százezer lakosra jutó fertőzöttek számát tekintve a kilencmillió lakosú Ausztria Európa élvonalában van. Pénteki adatok szerint 1490 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 456-tal többen, mint egy héttel korábban. Szakértők szerint az őszi időjárás és az iskolakezdés is kedvez a járvány terjedésének. Peter Klimek kutatóorvos az Österreich című lapnak azt mondta, a vírus omikron variánsának domináns BA.5 alváltozata napi 30-50 ezer embert fog megfertőzni a járványhullám felerősödésekor.

Látványosan emelkednek az esetszámok Németországban is: csütörtökön több mint 96 ezer fertőzöttet regisztráltak, miközben augusztus végén, szeptember elején 30-50 ezer között mozgott ez a szám. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a tizenhat német szövetségi állam hatóságait, hogy kövessék figyelemmel az esetszámok alakulását, hogy időben tudják meghozni a megfelelő óvintézkedéseket. Mint mondta, jelenleg még nem aggódnak a járványhelyzet miatt, az ország ugyanis jobban fel van készülve az őszi és téli időszakra, mint tavaly volt. Egyre több szakértő és orvos javasolja, hogy az emberek az egészségügyi intézményekben, üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön viseljenek ismét védőmaszkot.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek