A koronavírus eredetére egy bányában is keresik a választ

Egy SARS-jellegű megbetegedéssel fertőződtek meg a bányászok, melyet patkósorrú denevérektől kaphattak el a bányában.

Egy Jünnan provinciában található bányában bekövetkezett megbetegedések kapcsán sürget vizsgálódást Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó. Kilenc éve, 2012-ben betegedett meg hat ember a Mocsiang bányában: esetük vizsgálata, úgy tűnik, most a koronavírus eredetének megtalálása szempontjából lehet nagyon fontos.

A 30-63 év közti munkások rezet tisztítottak meg denevérürüléktől, hetekkel később pedig mind egy kunmingi kórházban kötöttek ki. Köhögés, láz, fejfájás és mellkasi fájdalom voltak tüneteik között, hárman bele is haltak a betegségbe - írta a Reuters nyomán az InfoStart. A munkások keresztneve, kora és orvosi adatai egy 2013-as tudományos dolgozatban már megjelent: a kunmingi orvosi egyetem posztgraduális képzésében részt vevő Li Csu foglalkozott a témával. A dolgozat, amely elérhető az interneten is, arra a konklúzióra jut, hogy egy SARS-jellegű megbetegedéssel fertőződtek meg a bányászok, melyet patkósorrú denevérektől kaphattak el a bányában.

Az oda 2012-ben ellátogató kutatók találtak is egy Mocsiang-vírusként elnevezett patogént, amely nem egyezik meg a SARS-CoV-2-vel, azt ugyanakkor nem sikerült bebizonyítani, hogy ez okozta a hat bányász betegségét.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek