Aggasztóan gyorsan terjed az indiai vírusvariáns

Hamarosan világszerte domináns törzzsé válhat az Indiában felfedezett Delta, amelyet jelenlegi tudásunk szerint 74 országban szekvenáltak már a PCR-tesztek mintáiból, közli az InfoStart.

Kína, Amerika, Afrika, Skandinávia sem mentes ettől a törzstől; a briteknél az ország újranyitását is négy héttel tolták el megjelenése miatt. Ott az esetek több mint 90 százalékáért felel a variáns, míg az USA-ban jelenleg ugyan csak 10 százalékért, viszont hétről hétre duplázódik a Deltával megfertőzöttek száma, írja a The Guardian nyomán a lap.

A szakértők attól tartanak, hogy a nem kifejezetten robusztus monitorozással rendelkező országokban már sokkal elterjedtebb lehet ez a törzs, mint azt jelenleg hisszük. Jelenleg ezt a törzset tartják a leginkább fertőzőképes variánsnak. Ahogyan az már a korábban megjelent variánsok esetében is megtörtént, a határok nem tudják feltartóztatni a Deltát. Az ausztráliai Melbourne-ben legalábbis a lehető legszigorúbb korlátozások mellett is meg tudott jelenni. A WHO áprilisban kezdte el megfigyelni ezt a törzset, és már májusban aggodalomra okot adó variánsként tartotta azt számon. Ismereteink szerint erőteljesebb tünetekkel jár egy fertőzés, ha a Delta okozza azt.

A kínai Kantonból érkező hírek szerint az ottani fertőzöttek 12 százalékának betegsége súlyos vagy kritikus lesz 3-4 nappal a tünetek megjelenését követően. Ez négyszer gyorsabb, mint ahogyan a korábbi törzsekkel történt. Ezen túl a fertőzöttek több embernek is adják tovább a vírust, amely valamivel ellenállóbb az oltásnak, különösen, ha még csak egy adaggal immunizáltak valakit. Most az országok szeme Nagy-Britannián van, ahol kiderülhet, hogy egy egészen jó átoltottság mellett mit tud tenni a variáns egy országgal. Az USA-ban is azt várják, hogy ez a változat lesz hamarosan a domináns.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Infostart

Ajánlott cikkek