Az Alzheimer-kórhoz hasonló elváltozásokat okoz az agyban a Covid

Egy, a Nature-ben megjelent tanulmány szerint még annak is károkat okozhat az agyában a koronavírus, akinek semmilyen neurológiai tünetei nincsenek, írja a 24.hu.

hirdetés

Bár a COVID-19-ben elhunytak agyában számottevő mennyiségben vírusrészecskéket nem sikerült találni, mégis, szinte mindegyiküknél leépülés jelei mutatkoztak. A szakértők azt feltételezik, hogy a vírus olyan láncreakciókat indít be a szervezetben, ami az agy károsodásához vezet. Az elég alacsony alanyszámos kutatáshoz 8 olyan ember agymintáját vizsgálták meg, akik koronavírus-fertőzés miatt hunytak el, és ezeket összevetették 14 olyan mintával, amelyek tulajdonosai más okból haltak meg – írja a ScienceAlert.

RNS-szekvenálás segítségével a kutatók több mint 65 ezer sejtet vizsgáltak meg, és mindegyik típusnál megállapították, hogy egyes gének csak a COVID-19 betegeknél aktiválódtak, és ezek jellemzően idegi gyulladásban is szerepet játszanak. A szakértők szerint az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus jelentős gyulladást okoz a vér-agy gátnál. A koronavírusok jó részét ugyan a gát valószínűleg távol tartja az agytól, a gyulladás átjut, ahogyan a vírus jelenlétére létrejövő egyfajta immunsejtek, a T-sejtek is. Egérkísérletekben ez is gyulladást jelentett, valamint azt, hogy az agyszövet kevésbé tudja visszaépíteni, gyógyítani magát, a kutatók pedig feltételezik, hogy az emberi szövetekben is hasonló lehet a helyzet. A memóriáért, döntéshozásért és matematikai logikáért felelős frontális kéregben a koronavírus miatt elhunytaknál komoly idegi distressz nyomait fedezték fel. Hasonló mintázatokat láttak, mint az Alzheimer-kór esetében is szoktak, írja a 24.hu.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu

Ajánlott cikkek