Az oltottaknak a poszt-Covid-szindrómára is kisebb az esélyük

A fertőzés plusz két vagy három oltás adja a legeslegmagasabb védelmet a súlyos megbetegedés elkerüléséhez – derült ki a szakemberek szavaiból.

Kinek van szüksége a negyedik oltásra? Mikor adható be fertőzés után a vakcina? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ Jakab Ferenc virológus professzor és Szekanecz Zoltán immunológus professzor a MedicalScan egy órás webináriumán szerdán, melyről a nepszava.hu tudósított.

Jakab Ferenc elmondta, az oltások nem a megfertőződéstől, hanem a súlyos lefolyású megbetegedéstől védenek. Vagyis az oltottak is elkaphatják, és enyhe tünetekkel átvészelhetik a koronavírus betegséget. Minél többeknek van esélye az enyhébb tünetes állapotra, annál kevésbé terheli meg a járvány az ellátórendszert. Hozzátette: a fertőzés kezdeti szakaszában az azelasztin-hidrokloridos orrcsepp az orrnyálkahártyán és a felső légutakban hatékonyan csökkenti a vírusfertőzés kialakulását. Beszélt arról is, hogy a természetes vírusfertőzés után is csökken 3-4 hónappal a szervezet védekezőképessége, míg az ismétlő oltásokkal nagyon hosszúra elnyújtható a védettség.

Magyarországon jelenleg hatféle vakcina érhető el, ezek közül négy, a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen különösebb korlátozás nélkül mindenkinek adható – közölte Szekanecz Zoltán. A Pfizer, a Janssen és a Moderna esetében mutatták ki, hogy a harmadik oltás igazán erős T-sejtes választ indukál az omikron ellenében. Sajnos a többi vakcinával kapcsolatban kevés az adat, pedig az nagyon kellene akkor amikor arról döntünk, hogy milyen oltást vegyünk fel megerősítő oltásnak – hangzott el.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek