Az őszi időszakban több fertőzöttre számít Jakab Ferenc

Az influenza tünetei nem változnak, a vírus nem erősödik meg, egyszerűen több fertőzöttet várunk – mondta Jakab Ferenc virológus az őszi járványidőszakról.

hirdetés

Nagyon nehéz megkülönböztetni a koronavírus omikron-variánsa és az influenza közti tüneteket. Oltottaknál bizonyos esetekben akár súlyosabb tüneteket is produkálnak, mint az omikron-variáns. Hozzátette: az immunitás kikopása miatt sokkal nagyobb a jelentősége az influenza elleni védőoltásnak is, mint az elmúlt években volt.

A professzor elmondta: a koronavírus omikron-variánsa enyhe tüneteket okoz, a fertőzést sokan átvészelik fáradtsággal, fejfájással, hőemelkedéssel – vagy akár tünetmentesen. Az influenzavírus most súlyosabb panaszokat okozhat, az idősebb korosztály lehet inkább veszélyeztetett.  A virológusok számára a pandémiás időszak sok tanulsággal szolgált, azonban már más vírustörzsek terjedését, jelenlétét figyelik. Többek között a majomhimlő, az ebola és a Lassa-láz is szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon listáján, amely a szakma figyelmét is felhívja a fokozott figyelmet igénylő vírusokra. Jelenleg 77 regisztrált majomhimlős beteget tartunk számon Magyarországon. Ezeknek a zöme behurcolt fertőzés volt, tehát valaki elutazott, ott megfertőződött, és hazahozta. A majomhimlőnél stagnálás van, nem emelkednek az esetszámok. Azt gondolom, hogy ez a vírus soha nem okoz olyan járványt, mint az elmúlt években a koronavírus – emelte ki Jakab Ferenc. Hangsúlyozta: a távoli országokban jelen lévő fertőzések – például az ebola – esetében különbséget kell tenni a légúton és a másként terjedő vírusok között.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index

Ajánlott cikkek