Drasztikusan átformálta a koronavírus-járvány az egészségügyet

Csökkentek a felesleges orvos-beteg találkozások, például a receptírás vagy az időpontfoglalás esetén.

hirdetés

A Covid-járvány alapvetően megváltoztatta a hagyományos struktúrát, és sokkal inkább a digitális megoldásoknak kedvezett. Ebben volt egy fizikális kényszer a karantén és a lezárások ideje alatt, azután egyes jó megoldások megmaradtak. Ilyen az e-recept vagy az online időpontfoglalás – mondta az InfoRádióban Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem docense.

A járvány alatt megjelentek olyan eszközök, melyek kifejezetten a Covid-betegség monitorozásához jók, ilyen például a pulzoximéter vagy az oltási igazolvány applikációja, melyet mindkét fél elkezdett használni. A felmérésben előnyként jelölték meg az orvosok a digitális megoldásokat, mert gyorsabb, hatékonyabb, és csökkentek a felesleges orvos-beteg találkozások, például a receptírás vagy az időpontfoglalás esetén. "Sokan megfogalmazták, hogy a betegek egyre jobban bevonódtak a saját kezelésükbe" – mondta. Hátrányaként jelölték meg, hogy könnyű félreértelmezni a dolgokat, mert nehéz az eszközöket használni. Sokszor segítségre van szükség, ami akár financiális is lehet, ugyanis nem mindenki fér hozzá az eszközökhöz.

A betegek azért kedvelik a digitális megoldásokat, mert kényelmesebb, javítja az orvossal való kommunikációt, gyorsabban lehet ellátáshoz jutni. Hátrányként fogalmazták meg, hogy félnek attól, hogy rosszul értelmeznek bizonyos adatokat. A technológiai nehézségek miatt frusztráltabbak lehetnek, ráadásul szerintük az orvosok adminisztrációs terhei is nőnek. Győrffy Zsuzsa hangsúlyozta: a felmérésük a koronavírus-járvány dinamikus szakaszában, 2021 őszén készült, így az orvosok talán "egy fokkal nyitottabbak voltak a vizsgálatunkra". A vizsgálat tehát csak arra az időpontra vonatkozik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek