Csupán 47 százalékos a német CureVac vakcinája

A német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, hogy csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen, jelzi az MTI nyomán a hvg.hu.

A vállalat 405 millió dózist szállított volna oltóanyagából az Európai Uniónak, Magyarországnak például félmilliót. A kiábrándító számok 40 ezer önkéntes tesztelése nyomán derültek ki. Az alanyok európaiak és latin-amerikaiak voltak. A cég közlése szerint legalább 13 vírusvariánssal találkoztak a tesztelés során a fertőzött emberek szervezetében, de az eredeti, Vuhanból elterjedt koronavírus „szinte teljesen hiányzott”, írja a lap.

 A WHO a koronavírus-vakcinák esetén 50 százalékos hatékonyságnál húzta meg az alsó határt, aminél még volna értelme használni azokat, a koronavírus ellen pedig több olyan védőoltás is rendelkezésre áll, melyek hatásossága a 90 százalékot is meghaladja.

Egy 47 százalékban hatékony vakcinával már csak azért sincs értelme oltani, mert a koronavírus terjedési képessége miatt a járvány megfékezéséhez a népesség legalább hetven százalékos immunizálására volna szükség - ezt egy ilyen vakcinával képtelenség elérni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: hvg.hu/MTI/444.hu

Ajánlott cikkek