Egy szakorvosra húsz beteg jut majd az intenzíven

Már a mostani járványszakaszban is a szakmai normáktól távol álló minimumfeltételeket írt elő az intenzíveken a humántárca vezetője.

hirdetés

Megkapták tegnap az egészségügyi intézmények az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe. A humántárca vezetője az új szabályokkal az ellátórendszer telítődését igyekszik lassítani. Így egyebek mellett a háziorvosokra bízza az enyhe és mérsékelt tünetes fertőzöttek ellátását. Ezekkel a betegekkel ajánlott naponta konzultálniuk a háziorvosoknak, kivéve a hétvégét, amikor az orvos maga dönthet arról, hogy szükséges-e érdeklődnie a beteg állapota felől. Változatlanul valamennyi intézményben és minden orvos-beteg találkozáskor kötelező lesz, hogy a gyógyító felajánlja a védőoltást a páciensének, írja a Népszava.

A kórházakba kerülő Covid-gyanúsak esetében csak akkor végeznek PCR-tesztet a betegség igazolására, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott. A többieknél a gyorsteszt pozitív eredménye is elegendő a diagnózis felállításhoz. A humántárca vezetője, Kásler Miklós rendelkezett arról is, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húszágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.”

Egy évvel ezelőtt, a harmadik hullám alatt egy szakértő lapunknak azt mondta, hogy a szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatásához már négy ápolóra is szükség lehet. Falus Ferenc egykori tiszti főorvos mindezt most is megerősítette. Mondván: az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kell egy nővér. Ám az is nehéz helyzetet teremt, ha egy nővérre két beteg jut, de minden további ellátandó páciens nagy valószínűséggel növeli a lélegeztetett betegek halálozási kockázatát.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek