Fertőzés után sem elegendő egyetlen oltás

Sem magas antitestszintre, sem erős védelemre nem számíthatnak azok, akik átesettként egyetlen adaggal immunizáltatták magukat.

Ha átesett a koronavíruson és felvett egy adagnyi vakcinát, még nem érezheti magát teljes biztonságban: egy friss kutatás azt mutatja, sem magas antitestszintre, sem erős védelemre nem számíthatnak azok, akik átesettként egyetlen adaggal immunizáltatták magukat - írta a MedicalXpress cikke nyomán az Infostart.

A kutatásban chicagóiak vérét elemezték az első és a második oltást követően 2-3 héttel, illetve hónapokkal a befejező dózis felvételét követően is. A 27 bevont oltott közt voltak olyanok, akik korábban megfertőződtek koronavírussal, és olyanok is, akik nem. A vizsgálatba a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltottakat vontak be.

"Sokan, köztük sok orvos azt feltételezi, hogy a koronavírusnak való korábbi kitettség immunitást biztosít az újrafertőződéssel szemben. E logika alapján néhányan, akik korábban már ki voltak téve a fertőzésnek, úgy gondolják, hogy nem kell beoltatniuk magukat, vagy ha mégis beoltatják magukat, azt gondolják, hogy a két adag vakcinából csak az első adagra van szükségük. Tanulmányunk azt mutatja, hogy a SARS-CoV-2 vírusnak való előzetes kitettség nem garantálja az antitestek magas szintjét, és nem garantálja az első vakcinaadagra adott erőteljes antitestválaszt sem.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek