Gyenge a Covid ellen a favipiravir

Japánon és Kínán kívül egyedül Magyarországon használják koronavírus ellen a favipiravirt, amit eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy egyik vírus ellen sem megfelelően hatékony.

hirdetés

A gyors engedélyezés ellenére az elmúlt majdnem két év alatt kiderült, hogy a favipiravir hatásossága a SARS-CoV-2 ellen finoman szólva is visszafogott. Azt nem lehet kijelenteni, hogy semmilyen szituációban nem működik, de a mellékhatásokat és a potenciális járványügyi következményeit tekintve egyáltalán nem indokolt, hogy a mai napig nemcsak használjuk, de a háziorvosoknak ajánlott is, hogy felírják, ha koronavírus-pozitív beteg jelentkezik náluk.

A kormány saját tájékoztatása szerint 2021 novemberéig 167 392 doboz favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, írja a lap. A szer ingyenes, és a háziorvosok kezében van a döntés, hogy kinek írják fel, és kinek nem. „A koronavírus-járvány negyedik hullámában emlékeztetjük az újonnan fertőzötteket, hogy a favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést” – írja a kormányzati weboldal, holott ezt az állítást klinikai kutatásokkal nem tudja alátámasztani, mi több, az egyetlen magyar kutatás a szer hatástalanságát bizonyította.

„A favipiravirt csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen. Az Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal kísérleti stádiumban tartotta, nem adott ki rá engedélyt, mert nem tartotta elég hatékonynak. A negatív eredményekről tavaly egy Nature-cikk is megjelent” – mondta a 24.hu-nak Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus. „A szert influenza ellen fejlesztették ki Japánban, onnan átkerült Kínába, majd gyors engedélyeztetéssel Magyarországra.” Szakértők szerint a tünetek megjelenésével már teljesen felesleges szedni, és felmerül a kérdés, hogy tünetmentes fertőzöttek miért szednének bármit is – főleg egy olyan szert, aminek ugyan nincsenek nagyon komoly mellékhatásai (egy török tanulmány szerint UV-fényben a szedése közben és az után átmenetileg világíthat a köröm és a haj, míg a hazai betegtájékoztató elsősorban vérképeltérésekre és például a májenzimek szintjének emelkedésére figyelmeztet a gyakori mellékhatások között), és a hatásmechanizmusa alapján akár újabb koronavírus-variánsok születését okozhatja.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu

Ajánlott cikkek