Gyermekorvosok: mások a tünetek a negyedik hullámban

A 0–18 éves korosztály esetében a Covid–19 döntően nem a négy fő tünettel jelentkezik, emiatt enyhe tünetek esetén is gondoljunk a koronavírus lehetőségére.

Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – írja a negyedik járványhullámért felelős delta-variánsról a Házi Gyermekorvosok Szövetsége, amely támpontokat fogalmazott meg a gyermekek ellátásához. Az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar szakemberek arról írnak, hogy a delta-variáns okozta járványban a 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg minden korosztályban.

Szeptember végén a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is úgy érezte, hogy támpontokat kell megfogalmaznia a negyedik hullámhoz a gyermek-alapellátásban, mert jelentősen megugrott a napi orvos-beteg találkozások száma már a tanév első hetében a korábbi évek hasonló időszakához képest. Hangsúlyozzák, hogy a 0–18 éves korosztály esetében a Covid–19 döntően nem a négy fő tünettel (láz, köhögés, nehézlégzés, szaglás és ízérzés elvesztése) jelentkezik, emiatt fontos enyhe tünetek esetén is gondolni a koronavírus lehetőségére. A delta-variánsnál a betegség lefolyása súlyosabb és hosszabb lehet. A korábbi hullámokban tapasztaltaknál gyakoribb az elhúzódó lázas állapot, a köhögés, a nehézlégzés és a tüdőgyulladás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Házi Gyermekorvosok Szövetsége

Ajánlott cikkek