Hamarosan dönt az EMA a harmadik Pfizer-oltásról

Október elején születhet döntés arról, hogy indokolt-e a Pfizer-BioNTech harmadik adagja, amely azért is vált sürgetővé, mert világszerte ismét rohamosan nő az új fertőzöttek száma, írja a Napi.hu.

Október elején dönt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arról, hogy jóváhagyják- e a Pfizer-BioNTech harmadik adagját, amelyet fél évvel az első két oltás után kellene beadni. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság egyébként már szerdán engedélyezte, hogy a 65 évnél idősebbek és a súlyos megbetegedés kockázatának kitett személyek megkaphassák a harmadik vakcinát.

Az EMA hivatalos döntése előtt azonban már számos ország zöld lámpát adott a harmadik dózisnak, így abban az esetben, ha az emlékeztető oltást végül szükségesnek ítélik, további 900 millió vakcinára szerződnek a Pfizerrel - jegyzi meg a Reuters. A lap szerint a Moderna is ebben a hónapban fordul az EMA-hoz az emlékeztető dózissal kapcsolatban vizsgált eredményeivel kapcsolatban. A Johnson & Johnson csütörtöki bejelentése szerint a Covid-19 elleni vakcinájának - amely Magyarországon és Európában a Janssen név alatt fut - hatékonysága 94 százalékosra emelkedett az Egyesült Államokban, ha két hónap elteltével ismétlőoltásként is beadják. Ez jelentős hatékonyság-javulást jelent az amúgy egydózisú vakcinaként alkalmazott készítmény eredeti, 70 százalék körüli eredményével szemben, írja a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Napi.hu

Ajánlott cikkek