További cikkek a Koronavírus rovatból

Ipsos: a magyarok 74 százaléka beoltatná magát

A közvélemény-kutatás eredménye szerint már közel lehetne itthon a nyájimmunitás, februárban még az emberek fele sem kért volna a vakcinából, közli az InfoStart.

hirdetés

Az Ipsos a világjárvány hazai berobbanásától kezdve havi rendszerességgel mérte a Covid-19-re adott hazai lakossági reakciókat. A nemzetközi kutatócég a harmadik megbetegedési hullám zárását követően elkészítette a tavaly április óta felvett nagy mélységű adatok visszatekintő kiértékelését. 2020 nyarán az (akkor még nem létező) védőoltásokban látta a járvány lezárásának kulcsát a legszélesebb réteg, majd az ország vezetése erre is hegyezte ki stratégiáját.

Az általános oltási hajlandóság széles spektrumot járt be fél év alatt. 2020 októberében még csak a lakosság 42 százaléka tervezte a vakcinációt (negyedük akár fizetni is hajlandó lett volna érte), míg a különböző ellenanyag gyártmányok megjelenésének és javuló elérhetőségének, valamint a kormányzati kommunikációs kampánynak köszönhetően fokozatosan emelkedve az index mostanra elérte a 74 százalékot.

A harmadik hullám hivatalos lezárultát követően egyetlen kérdés maradt nyitva a lakosság számára: mikor kapjuk vissza a korábbi, Covid időszak előtti szabad életünket? Ma körülbelül egyharmados kisebbség (37%) véli úgy, hogy legkésőbb szeptemberig megszüntetheti Magyarország kormánya a hazai korlátozásokat, míg további 28 százalék őszi vagy még későbbi időpontot vár.

Továbbra is jelentős méretű lakossági csoport (16%) szerint reális az a félelem, amely szerint sosem lesz már olyan szabad az életünk, mint a világjárványt megelőzően – és minden ötödik lakos bizonytalan a teljes nyitás kérdését illetően, írja a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart

Ajánlott cikkek