Itt a következő omikron-mutáció, a Centaurus

A variáns a magasan átoltott országokban is dinamikusan terjed, ezért gondolják a kutatók, hogy meg tudja kerülni az immunitást.

hirdetés

A jelenleg Európában is terjedő BA.5 helyét vette át a BA.2.75 (Centaurus) Indiában, így a kutatók azt feltételezik, hogy még annál is fertőzőbb, így valószínűleg máshol is átveszi majd a domináns törzs szerepét. Ez egyelőre csak sejtés, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat ahhoz, hogy ezt alá lehessen támasztani.

Az omikron variánsa, a Indiában már átvette a vezető szerepet, de Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában is megjelent. A variáns a magasan átoltott országokban is dinamikusan terjed: ezért gondolják a kutatók, hogy meg tudja kerülni az immunitást. Ez a tüskefehérjén bekövetkezett nagy számú mutáció eredménye lehet. A vírus ezen részét ismeri fel szervezetünk, így ha az drasztikusan változik, nem biztos, hogy képes koronavírusként azonosítani a patogént. Nem biztos ugyanakkor, hogy emiatt aggódnunk kell – már többször bekövetkezett hasonló a pandémia ideje alatt, összességében azonban a halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyosságú fertőzések csökkenő tendenciát mutatnak. A WHO szerint az omikron alvariánsáról van szó, ezért nem kapott különálló nevet a görög ábécéből, ugyanakkor a Centaurus ragadványnév egy Twitter-felhasználó posztja után ragadt rá.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart

Ajánlott cikkek