Komolyabb fenyegetést jelent az őszi járványhullám

Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát – azaz a két dózist kapottakat – tekintve a 17. helyre csúszott vissza az EU 27-ek rangsorában.

Az ECDC legfrissebb összesítése alapján ugyanis Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve a 17. helyre csúszott vissza az EU 27-ek rangsorában. Habár a napi fertőzések tekintetében Magyarország egyelőre nem áll rosszul európai uniós összehasonlításban, de az oltási statisztikákat elnézve mégis komolyabb fenyegetést jelent a kibontakozó őszi járványhullám ránk nézve, mint a legtöbb EU tagállamra.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összesítése alapján ugyanis Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát – azaz a két dózist kapottakat – tekintve a 17. helyre csúszott vissza az EU 27-ek rangsorában. A legalább egy dózist kapottak arányában pedig a 18. helyre szorultunk vissza, vagyis a legrosszabbul teljesítő tíz tagállam közé. Utóbbi kategóriában, a vakcinaversenyről szóló legutóbbi, augusztus végi cikkünk óta Görögország előzött meg minket, ahol éppen a múlt hónapban jelentettek be az oltás felvételére ösztönző szigorításokat. Ugyan a tanévkezdés elé szervezett iskolai oltóakció átmeneti javulást hozott, azóta ismét visszaesett a vakcinák iránti lelkesedés, szerdán például a hivatalos közlések szerint 3500-an kapták meg az első adagot, ami a július-augusztus napi átlagnál is rosszabb adat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Népszava

Ajánlott cikkek