Mégsem kötelező a háziorvosnak a Covid-tesztelés

A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet.

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgáltatók végzik - tudatta a Koronavírus Központ.

“A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza” - tudatta a Koronavírus Sajtóközpont.

A kérdés az után vetődött fel, miután a Népszava megírta: a háziorvosok szerint hibás az az utasítás - és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen -, hogy a covid-gyanús betegeket a háziorvosoknak is tesztelni kell. A Koronavírus Központ kérdéseinkre küldött válaszában azt is tudatta: “a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek