Nagy pontossággal mutatja ki a COVID-variánsokat a CoVarScan gyorsteszt

A Dallas székhelyű UT Southwestern Medical Center kutatói a Clinical Chemistry folyóiratban megjelent közleményükben számoltak be legújabb vizsgálatukról, mely alátámasztja tavaly kifejlesztett gyorstesztjük kiváló alkalmazhatóságát.

hirdetés

A CoVarScan gyors COVID-19 teszt a SARS-CoV-2 nyolc különböző hotspotját vizsgálja a mintákban, és képes a jelenleg ismert összes variáns azonosítására. Ennek alátámasztása érdekében a kutatók 4000 nazális kenetmintát vizsgáltak meg, amelyeket 2021 áprilisa és 2022 februárja között gyűjtöttek, ezek között pozitív és negatív minták egyaránt helyet kaptak.

A teszt 96%-os érzékenységgel és 99%-os specificitással azonosította a delta, mü, lambda és omikron variánsokat, beleértve az omikron BA.2 verzióját is, ami korábban a “lopakodó omikron” elnevezést kapta, mivel több olyan teszt sem mutatta ki, amelyeket kifejezetten az omikron variáns detektálására terveztek. A szabadalmaztatott, hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gyorsteszt másik előnye, hogy a kutatók szerint könnyen módosítható, szüksége esetén akár 20-30 új hotspottal is bővíthető.

Forrás: Andrew E. Clark et al, Multiplex Fragment Analysis for Flexible Detection of All SARS-CoV-2 Variants of Concern, Clinical Chemistry (2022).

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PharmaOnline

Ajánlott cikkek