Olaszországban már elérhető a Merck Covid-gyógyszere

Keddtől elérhető az amerikai gyógyszeripari nagyvállalat, a Merck covid elleni tablettája Olaszországban, a helyi a gyógyszerügynökség december 22-én hagyta jóvá, hogy vészhelyzetben alkalmazzák a szert, írja az Euronews.

A molnupiravir otthon is szedhető, de csak akkor hatásos, ha az első tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül elkezdik szedni.

"A tanulmányban a gyógyszer hatásosnak bizonyult, nagyjából 30 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés illetve a halálozás kockázatát veszélyeztetett személyek esetében. De fontos hangsúlyozni, hogy ez a gyógyszer kiegészítő fegyver, továbbra is a vakcina a fő eszköz a védelemre" - mondta Patrizia Popoli, az AIFA tudományos igazgatója.

A molnupiravirt 18 évnél idősebb, különösen veszélyeztetett állapotú betegek számára fejlesztették. A szer megakadályozza a vírus szaporodását a szervezetben, a fertőzés korai szakaszában. A gyógyszert szedő valamennyi személyt nyilvántartásba veszik, hogy nyomon követhessék a hatását. 

A gyógyszer kezdeti, akkor még 50 százalékosra becsült hatásossága végül 30 százalékra csökkent a vizsgálatok során. Franciaország ezután - az országok közül elsőként - visszamondta az 50 ezer adag molnupiravirra vonatkozó megrendelés t, és várhatóan a Pfizer koronavírus elleni tablettájából kér majd.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Euronews.com

Ajánlott cikkek