Olcsó gyógyszer mutatott hatásosságot súlyos Covid-19 betegeknél

Madridi kutatók a Journal of the American College of Cardiology folyóirat hasábjain számoltak be egy kis elemszámú vizsgálat eredményeiről, amelyben a metoprolol hatásosságot mutatott nagyon súlyos állapotú koronavírusos betegeknél.

A MADRID- COVID egy randomizált klinikai vizsgálat volt, amelyben összesen 20 beteg kapott intravénásan 15 mg metoprololt 3 napon át. Korábban a kezelt betegek mindegyikénél akut légúti distressz szindróma (ARDS) alakult ki, mindegyiküket intubálták. A vizsgálatban a bronchoalveoláris folyadékban elemezték a gyulladásos infiltrátumot, és mérték a klinikai progresszió egyéb paramétereit (véroxigén, lélegeztetőgépen töltött napok száma stb.).

A metoprolol statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a tüdő neutrofil infiltrációját, és javította a véroxigénszintet, valamint egyértelmű volt, hogy a kezelt betegek kevesebb időt töltöttek lélegeztetőgépen és az intenzív osztályon. A kutatás vezetője a kis elemszám miatt óvatosságra int az eredményekkel kapcsolatban, viszont a jó biztonságossági profil és a szer alacsony ára (kevesebb, mint napi 2 dollár) bizakodásra ad okot.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: PharmaOnline

Ajánlott cikkek