Oltás után a hosszú Covid kockázata felére csökken

Azok közül, akik két oltás után mégis elkapják a fertőzést, mindössze öt százaléknál alakul ki hosszú Covid brit adatok szerint.

A négy héten túl tapasztalt tünetek előfordulásának esélye töredékére csökken azoknál, akik teljes immunizáció mellett mégis elkapják az új koronavírust – derül ki a King's College London friss kutatásából. Ha az oltatlanoknál tapasztalt hosszú covidos esetek számával vetjük össze az oltottan hosszú covidosok arányát, azt találjuk, fele annyian szenvedik meg a hosszan fennálló tüneteket – írja a BBC nyomán az Infostart.

Az adatokat a Zoe COVID Study applikációból gyűjtötték. Ebben 2020 decembere és júliusa között több mint 1,2 millió olyan felnőtt egészségi állapotát követték nyomon, akik egy koronavírus elleni védőoltást kaptak, illetve 971 504 olyanét, akik két oltást kaptak ebben az időszakban.A mindkét adaggal oltottak mindössze 0,2 százaléka szolgáltatott adatot arról, hogy az oltás után megfertőződtek (2370 eset)Az 592 kétszeresen oltott, fertőzött személy közül, akik több mint egy hónapig szolgáltattak adatokat, 31-en (5 százalék) tapasztaltak hosszú Covidot (a pozitív tesztet követően 28 napig vagy tovább tartó betegségként definiálva)A be nem oltott csoportban ez az arány 11 százalék volt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek