További cikkek a Koronavírus rovatból

Öt hosszú COVID-ban szenvedő beteg közül háromnak szervkárosodása van egy évvel a fertőzés után

Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban több mint 1,2 millió ember számolt be arról, hogy legalább 12 hónapja szenved a COVID tüneteitől.

hirdetés

Számos tanulmány megerősítette, hogy a tünetek a hosszú COVID-ban szenvedő betegeknél a fertőzés után több mint egy évig is fennállhatnak. Hosszú COVID kialakulhat függetlenül attól, hogy súlyos tünetekkel járt-e a fertőzés vagy sem.

A COVID miatt kórházba került emberek szervi károsodására vonatkozóan egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, de mi a helyzet a szervkárosodással azoknál a betegeknél, akiknek nem feltétlenül szorultak kórházi kezelésre a vírus miatt, de hosszú COVID-betegségben szenvedtek?

A Journal of the Royal Society of Medicine folyóiratban megjelent új tanulmányban kutatók olyan, hosszú COVID-ban szenvedő betegek szervkárosodását vizsgálták, akiknek többsége nem volt súlyosan érintett, amikor kezdetben COVID-fertőzöttek lettek. A résztvevők 59%-ánál szervkárosodást azonosítottak egy évvel a kezdeti tünetek után.

2020-ban és 2021-ben dokumentálták a tüneteket, és 40 perces, több szervet érintő MRI-vizsgálatot végeztek 536 hosszú COVID-ban szenvedő embernél hat hónappal a kezdeti fertőzés után, a szívre, a tüdőre, a májra, a vesére és a hasnyálmirigyre összpontosítva.

A betegeknek körülbelül 13%-a került kórházba, amikor először diagnosztizálták náluk a COVID-ot, és csak 2%-uk kapott egy vagy több COVID-oltást, ami a világjárvány korai szakaszában uralkodó helyzetet tükrözi.

Az első felvételekből 331 résztvevőnél (62%) találtak szervkárosodást. A máj-, hasnyálmirigy-, szív- és vesekárosodás volt a leggyakoribb (a résztvevők 29%-át, 20%-át, 19%-át és 15%-át érintette). Ezt a 331 résztvevőt hat hónappal később újabb MRI-vizsgálattal követték nyomon.

A kutatók azt találták, hogy az eredeti vizsgálatban résztvevő betegek közül ötből három (59%) szenvedett legalább egy szervkárosodást egy évvel a fertőzés után, míg minden negyediknél (27%) két vagy több szerv is károsodott. Így a résztvevők túlnyomó többségénél, akiknél hat hónap után szervkárosodást találtak, ez legalább 12 hónapig fennmaradt.

Míg egyes esetekben a szervkárosodásban szenvedő résztvevők már nem tapasztaltak tüneteket, a szervi károsodás nagyobb valószínűséggel járt együtt a tartós tünetek kialakulásával és a funkciócsökkenéssel 12 hónap után.

Fontos a hosszú COVID-vel járó szervkárosodás további kutatása. Figyelembe véve a hosszú COVID-ban szenvedők számát, még ha a tanulmányban bemutatottnál kisebb arányban is fordul elő szervkárosodás, ez nagy léptékű problémát jelent. A hosszú COVID és a kapcsolódó szervkárosodás kockázatának csökkentése érdekében a COVID fertőzést és újrafertőződést célszerű kerülni és minden rendelkezésre álló eszközzel megelőzni.

 

Dennis A, Cuthbertson DJ, Wootton D, et al. Multi-organ impairment and long COVID: a 1-year prospective, longitudinal cohort study. Journal of the Royal Society of Medicine. 2023;0(0). doi:10.1177/01410768231154703

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Journal of the Royal Society of Medicine

Ajánlott cikkek