A magnézium gátolja a vastagbélrák karcinogenezisét a D-vitamint szintetizáló baktériumok számának növelésével
Egy új kutatás szerint a magnéziumbevitel növelése kedvezően hat a bélbaktériumok számának alakulására. Ezek a baktériumok hozzájárulnak a D-vitamin szintéziséhez, valamint szerepet játszhatnak a vastagbélrák karcinogenezisének gátlásában.
A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatói egy precíziós klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy a magnézium növeli a bélbaktériumok számát, amelyekről igazolták, hogy D-vitamint szintetizálnak és gátolják a vastagbélrák karcinogenezisét.
A hatást elsősorban nőknél figyelték meg – a kutatók feltételezése szerint ez az eredmény az ösztrogén által a magnéziumnak a keringésből a sejtekbe történő áthelyezésében betöltött szerepének tulajdonítható.
A kutatók a résztvevők bélmikrobiom-adatait és kolonoszkópiás eredményeit elemezték, akiket véletlenszerűen osztottak be aszerint, hogy rendelkeznek-e TRPM7 genotípussal, amely kulcsszerepet játszik a magnézium- és kalciumfelvétel szabályozásában.
A vastagbélrák személyre szabott megelőzésével kapcsolatos vizsgálat eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban tették közzé.
Korábban a kutatók ugyanebben a randomizált vizsgálatban kimutatták, hogy a magnézium fokozza a D-vitamin szintézisét és növeli a D-vitamin szintjét a vérben. A jelenlegi vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a magnézium a D-vitamin bélrendszeri szintézisét is fokozza, amely nem kerül be a vérkeringésbe, hanem lokálisan fejti ki hatását.
„Korábbi tanulmányunk kimutatta, hogy a magnéziumpótlás alacsony D-vitamin-szint esetén növelte a vér D-vitamin-szintjét” – mondta Dr. Qi Dai, az orvostudományok doktora. „A jelenlegi tanulmány azt mutatja, hogy a magnéziumpótlás a bélmikrobák számát is növeli, amelyekről kimutatták, hogy napfény nélkül is D-vitamint szintetizálnak a bélben, és lokálisan gátolják a vastagbélrák kialakulását.”
A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport magnézium-kiegészítőt, a másik csoport placebót kapott. Bélmikrobiomjukat székletből, végbélváladékból és végbélszövetből elemezték. A megfelelő TRPM7-funkcióval rendelkező résztvevők körében a magnézium-kiegészítő növelte a Carnobacterium maltaromaticum és a Faecalibacterium prausnitzii mennyiségét, amelyekről korábban kimutatták, hogy szinergikus hatást fejtenek ki a D-vitamin szintjének növelésében és a vastagbélrák kialakulásának gátlásában. A nem megfelelő TRPM7-funkcióval rendelkezők körében a magnézium-kiegészítő csökkentette az F. prausnitzii mennyiségét a végbél nyálkahártyájában.
A 236 résztvevő közül, akiknek kórtörténetében vastagbélpolip szerepelt, 124-nél végeztek kolonoszkópiát a vizsgálat befejezése után, 3,5 éves medián utánkövetési idővel. Az F. prausnitzii nagyobb mennyisége a végbél nyálkahártyájában a további polipok kialakulásának csaknem háromszoros gyakoriságával járt együtt.
Az eredmények arra utalnak, hogy a magnézium-kiegészítő kezelés csökkentheti a vastagbélrák kockázatát azoknál az egyéneknél, akiknek nem megfelelő a TRPM7 funkciója. Összességében ezek az eredmények új ismereteket nyújtanak a táplálkozás és a bélmikrobiom kölcsönhatásairól a vastagbélrák karcinogenezisében, és megalapozzák a vastagbélrák megelőzésére irányuló precíziós stratégiát a magas kockázatú populációkban.
Elizabeth Sun et al, Magnesium Treatment Increases Gut Microbiome Synthesizing Vitamin D and Inhibiting Colorectal Cancer: Results from a Double-Blind Precision-based Randomized Placebo-Controlled Trial, The American Journal of Clinical Nutrition (2025). DOI: 10.1016/j.ajcnut.2025.09.011