Címke: onkológia

Hideghéty Katalin a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság új elnöke

Prof. dr. Hideghéty Katalint, a szegedi Onkoterápiás Klinika Sugárterápiás Részlegének vezetőjét választotta meg elnöknek a leköszönő dr. Pajkos Gábor utódaként a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). A tisztújítás során a 15 tagú vezetőség is megújult: az orvostársaságot a jövőben is egy nagy betegkört ellátó, emellett a tudományos életben is aktív országos szakmai hálózat elismert tagjai segítik. A korábbi vezetőség nyugdíjas tagjaiból tanácsadó testület alakult.

Megjelenés: 2022. 10. 28.
Tovább

A magas inzulintermelés hasnyálmirigyrákhoz vezethet

Kanadai tudósoknak először sikerült kimutatniuk állatkísérletekben a kapcsolatot a magas inzulinszint és a hasnyálmirigyrák között.

Megjelenés: 2020. 07. 29.
Tovább

Új immunológiai felfedezés lehet az alapja egy új rákterápiának

Az emberi immunrendszer egy frissen felfedezett eleme felhasználható arra, hogy egyszer a "rák sok fajtáját gyógyíthassa" - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 07. 15.
Tovább

Egy új emlőrák elleni hatóanyag drámai mértékben javítja a túlélést

A nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint egy új daganatellenes készítmény drámai mértékben javította a leggyakoribb emlőrák típus túlélési arányát fiatal nők körében.

Megjelenés: 2019. 08. 12.
Tovább

Az aszpirin javíthatja a vastagbélrák szűrés hatékonyságát

A kolorektális daganat világszerte a harmadik leggyakoribb rákos betegség, amely évente 900 ezer halálesetet okoz. Ezeknek a haláleseteknek a többsége kolonoszkópiás szűréssel, korai diagnózissal és műtéttel megelőzhető lenne.

Megjelenés: 2019. 07. 15.
Tovább

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

A szervezet belső órája hatással lehet az emlőrák kialakulására

Az orvosok régóta azonosítják a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkat az emlődaganat fokozott kockázatával, amerikai kutatók azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában szerepet játszó gént, amely hatással lehet az emlőrákra.

Megjelenés: 2019. 04. 19.
Tovább

Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

A bél mikróbái elősegíthetik a tumorok növekedését

Nem várt eredményre bukkantak a Technische Universität München (TUM) kutatói. A vastagbélrák kiváltó faktorainak vizsgálatakor az találták, hogy a stresszhatás alatt álló sejt a vastagbél módosult mikrokörnyezetében elősegíti a daganatok kialakulását.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

A tüdőrák korai diagnosztikájának új lehetőségei

A terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése ellenére a tüdőrák továbbra is a vezető daganatos halálozási ok. Kutatók most az exoszómák szerepét vizsgálják a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálásában, ami a terápia korai elindítása révén jelentősen javíthatná a betegség kimenetelét.

Megjelenés: 2019. 02. 08.
Tovább

Vérvizsgálattal kimutatható a korai stádiumú hasnyálmirigyrák

Svéd kutatók kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálati módszert, amellyel a legkorábbi stádiumban ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot.

Megjelenés: 2019. 01. 28.
Tovább

Nyolcféle daganatot képes kimutatni az új vérvizsgálat

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, amellyel nyolcféle daganat kimutatható egyetlen vizsgálattal, és a tumor helyének azonosításában is segítséget nyújt.

Megjelenés: 2018. 11. 26.
Tovább

29 új gyógyszerkészítmény befogadásáról döntöttek

Huszonkilenc új, az adott betegség kezelésében leghatékonyabb innovatív gyógyszer, illetve ezek indikációjának tb-támogatásba történő befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat.

Megjelenés: 2018. 10. 13.
Tovább

Hatásos lehet az agresszív emlőrák ellen egy antipszichotikum

Új kutatások szerint egy régóta alkalmazott antipszichotikus hatóanyag lehet a rendkívül nehezen kezelhető tripla-negatív emlőrák terápiájának kulcsa.

Megjelenés: 2018. 10. 10.
Tovább

Immunfékek feloldásával a rák ellen – a 2018-as orvosi Nobel-díj háttere

A rák évente emberek millióinak halálát okozza, így egyike az emberiség előtt álló legnagyobb egészségügyi kihívásoknak. Az idei év Nobel-díjasai egy teljesen új rákterápiás elvet dolgoztak ki, melynek lényege az immunrendszer veleszületett daganatpusztító képességének serkentése.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtérbe - mondta az MTI-nek Dank Magdolna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának főigazgatója annak kapcsán, hogy a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért ítélték oda két kutatónak az idei orvosi Nobel-díjat.

Megjelenés: 2018. 10. 02.
Tovább

Két rákkutató kapja idén az orvosi Nobel-díjat

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Megjelenés: 2018. 10. 01.
Tovább

Hatvanéves Debrecenben a nukleáris medicina

A Debreceni Egyetemen hatvan éve foglalkoznak radioaktív készítményekkel történő orvoslással, a nukleáris medicinával. Az évfordulóról tudományos tanácskozáson emlékeztek meg szeptember 24-én a Kenézy Villában.

Megjelenés: 2018. 09. 25.
Tovább

Új emlőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a neritinib hatóanyagú készítményt, amely korai stádiumú hormonreceptor-pozitív, HER2-overexpressziót/amplifikációt mutató emlőrákban szenvedő felnőtt betegek kiterjesztett adjuváns kezelésére javallott, akik kevesebb mint egy éve fejezték be az előző adjuváns trasztuzumab alapú kezelésüket.

Megjelenés: 2018. 09. 19.
Tovább

Új terápiás lehetőség a kissejtes tüdőrák kezelésében

Egy amerikai kutatók által végzett, randomizált, fázis 2 vizsgálat szerint a standard kemoterápiás kezelés PARP-inhibitorral való kiegészítése javította a terápia kimenetelét kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018. 09. 12.
Tovább

20 év múlva lehet eredménye az új nemzeti népegészségügyi programnak

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport  - onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok - megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

Új kutatás értékeli a rákszűrés összmortalitásra gyakorolt hatását

Gyakran vitatott, hogy van-e, illetve milyen mértékű a rákszűrési programok hatása az összmortalitás csökkenésére. Ez adja a hátterét annak az elemzésnek, amely a különböző rákszűrések lehetséges hatásait vizsgálja két nyugat-európai reprezentatív populációban.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

Tizenhárom új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága júliusi ülésén tizenhárom új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2018. 08. 01.
Tovább

Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

Július 30-ára végleges formájában is elkészülhet a nemzeti rákellenes program - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 07. 28.
Tovább

Nincs pénz az új rákprogramra

Beismerik az elmúlt évek egészségpolitikájának kudarcát az onkológiai intézetben készült nemzeti egészségprogramban. Új tervek vannak, pluszpénz nincs – évente 32-33 ezer ember hal meg rákban.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Az onkológiai gyógyszerfejlesztés helyzete napjainkban

Az utóbbi évtizedekben jelentős előrehaladást sikerült elérni a daganatos betegségek elleni küzdelem terén. A daganatos halálozás 90-es évekbeli tetőzése óta 26 százalékkal csökkent a rákos betegségek miatti mortalitás, azaz több mint 2,3 millió daganatos halálesetet sikerült megelőzni.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Ride for Women (R4W) elnevezésű nemzetközi kerékpártúra, amelynek résztvevői szombaton indultak el Budapestről, az Országos Onkológiai Intézet udvarából az utolsó szakasz megtételére.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Sokkal rosszabb a hasnyálmirigyrák túlélési aránya a korábban feltételezettnél

Az angliai Hasnyálmirigyrák Szövetség szerint sokkal nagyobb befektetésre van szükség a hasnyálmirigyrák kutatásban, mert új kutatási adatok arra utalnak, hogy a leggyakrabban előforduló hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknek csak 3 százalékánál sikerül 5 évnél hosszabb túlélést elérni.

Megjelenés: 2018. 06. 27.
Tovább

Átadták a nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői

Átadták a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2018. 06. 27.
Tovább

Új terápiák a limfóma kezelésében

A nyirokcsomó daganatos megbetegedésének, a limfómának a legújabb terápiás lehetőségeiről tanácskoznak Debrecenben. A háromnapos rendezvényen több mint 130 előadást tartanak a szakemberek – köztük a Debreceni Egyetem orvosai.

Megjelenés: 2018. 05. 25.
Tovább

Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

Megjelenés: 2018. 05. 20.
Tovább

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés.

Megjelenés: 2018. 05. 19.
Tovább

Forradalmi módszer a gyógyszerrezisztens tumorsejtek elleni harcban

A tumorok kiújulásának és a metasztázisok kialakulásának fő oka továbbra is a daganatsejteknek a kemoterápiával szembeni rezisztenciára való képessége, de egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejteknek ez a képessége kikapcsolható lehet.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Egy A-vitamin származék szelektíven elpusztítja a tumor-őssejteket

Az A-vitaminból mesterségesen előállított aciklusos retinoidról már igazolták, hogy megelőzi a hepatoelluláris karcinóma kiújulását, de egy új kutatás szerint a vegyület a tumor-őssejtek egy speciális csoportját támadja meg, és ez által megakadályozza új tumorok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 04. 24.
Tovább

Vizeletmintából is kimutathatóak lehetnek a daganatos betegségek

Egy japán vállalat hamarosan megkezdi annak az új diagnosztikai eljárásnak a kipróbálását, amelynek segítségével vizeletmintákból is ki lehet mutatni a daganatok jelenlétét.

Megjelenés: 2018. 04. 18.
Tovább

Az immunterápia bizonyítottan javítja a tüdőrákos betegek túlélését

A Genfben megrendezett idei Európai Tüdőrák Kongresszuson közzétett eredmények szerint az immunterápia hosszú távú előnyökkel jár a tüdőrákos betegek túlélésére nézve.

Megjelenés: 2018. 04. 18.
Tovább

Szűréssel a rák ellen

Mintegy 2000 nő hal meg emlőrákban évente Magyarországon, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség szinte 100 százalékban gyógyítható. Április 10-én, a nemzeti rákellenes napon a szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Megjelenés: 2018. 04. 11.
Tovább

A daganatellenes terápiákkal kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Az onkológiai terápiák terén számos új, izgalmas eredmény és felfedezés látott napvilágot az utóbbi időben, többek között a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel, a reszolvinok szerepével és a béta-blokkolónak az immunterápia eredményességét fokozó hatásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 04. 03.
Tovább

Hat új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA márciusban

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága hat gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát javasolta márciusi ülésén.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Széchenyi-díjat kapott Dr. Kásler Miklós és Dr. Hunyady László

Kásler Miklós onkológust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

Megjelenés: 2018. 03. 15.
Tovább

Miniatűr tumorok segíthetnek a daganatellenes terápiában

A kutatók új módszert fejlesztettek ki annak előrejelzésére, hogy a daganatos betegek hogyan reagálnak a terápiára: a betegek saját tumorszövetéből laboratóriumi körülmények között miniatűr daganatot növesztettek, ami áttörést hozhat a daganatellenes terápiában.

Megjelenés: 2018. 02. 28.
Tovább

Jelentős fejlesztés előtt áll az Országos Onkológiai Intézet

A 10,3 milliárdos fejlesztés eredményeképpen a XII. kerületi intézetben onkodiagnosztikai központ jön létre. Az új komplexum a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását is lehetővé teszi majd, és komplexitásánál fogva jelentősen csökkenti a betegek várakozási idejét is.

Megjelenés: 2018. 01. 30.
Tovább

Kásler Miklós: javultak a rákos megbetegedések gyógyulási mutatói

Az ezredforduló óta jelentősen nőtt Magyarországon az onkológiai betegségek előfordulása, ugyanakkor 11-12 százalékkal javultak a gyógyulási mutatók - mondta Kásler Miklós onkológus, egyetemi tanár szerdán az MTI-nek abból az alkalomból, hogy szerkesztésében megjelent Az onkológia alapjai című kötet ötödik, aktualizált és bővített kiadása.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

Összefoglaló a 2017-es Magyar Orvostudományi Napokról

November 8-9-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Orvostudományi Napok, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kodály terme adott helyet. A program jelentős részét három szimpóziumban a magyar orvosi diszciplínák helyzetének és jövőjének bemutatása képezte, ugyanakkor főszimpóziumként fontos szerepet kapott a prevenció és a felvilágosítás téma- és problémaköre is.

Megjelenés: 2017. 11. 14.
Tovább

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Az MKOT sem ért egyet a daganatellenes terápiák tervezett egységesítésével

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke szerint orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése, az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának novembertől tervezett korlátozása.

Megjelenés: 2017. 10. 16.
Tovább

Új vesefunkció értékelési módszerrel javítható a kemoterápiás szerek adagolása

A cambridge-i egyetem kutatói kifejlesztettek egy új statisztikai modellt a daganatos betegek vesefunkciójának értékelésére. Ez az eddig kidolgozott módszerek közül a legpontosabb, és jelentős segítséget nyújthat az onkológusoknak a betegek biztonságosabb kezelésében.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Nem elég gyógyszert adni a betegeknek az onkológián

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott.

Megjelenés: 2017. 06. 26. | Frissítve: 2017. 06. 26.
Tovább

Új elemzés foglalja össze az onkológiai fejlesztéseket

A WHO szerint 2015-ben a vezető halálok a rák volt, világszerte 8,8 millió halálesetet okozva. Ugyanakkor a daganatos betegségek mortalitása a fejlett országokban 2004 és 2013 között lassú csökkenést mutatott, a legnagyobb mértékű csökkenéssel Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban.

Megjelenés: 2017. 06. 07.
Tovább

12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége

Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint 2006 és 2013 között 12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon: a legjelentősebb előrelépés a hererák, a szájüregi rákok és az emlőrák esetében történt.

Megjelenés: 2017. 05. 05.
Tovább