A Stevia kivonat rákellenes hatását igazolja egy új kutatás
Egy japán kutatás szerint a Stevia fermentált kivonata szelektíven elpusztítja a hasnyálmirigyrák-sejteket.
A Hirosimai Egyetem kutatócsoportja szerint banánlevélből izolált baktériumokkal történő erjesztés során a stevia kivonat elpusztította a hasnyálmirigyrák-sejteket, de nem károsította az egészséges sejteket.
A kutatók április 28-án tették közzé eredményeiket az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban.
„Globálisan a hasnyálmirigyrák előfordulási és halálozási aránya folyamatosan emelkedik, az ötéves túlélési arány kevesebb mint 10%” – mondta Narandalai Danshiitsoodol társszerző, a Biomedikai és Egészségtudományi Doktori Iskola Megelőző Orvostudományi Probiotikus Tudományok Tanszékének docense.
Más kutatók korábbi tanulmányai kimutatták, hogy a Stevia levélkivonat potenciális rákellenes gyógyszer, de a rákos sejtek ellen védő specifikus bioaktív komponensek izolálása és alkalmazása továbbra is kihívást jelent – mondta Danshiitsoodol. A baktériumokkal történő fermentáció azonban szerkezetileg megváltoztathatja a kivonatot, és bioaktív metabolitokat hozhat létre, amelyek olyan vegyületek, amelyek hatással lehetnek az élő szervezetekre.
A fermentált kivonatban található hatóanyagot klorogénsav-metil-észterként (CAME) azonosították. Fermentációkor a klorogénsav koncentrációja a kivonatban hatszorosára csökkent, ami mikrobiális átalakulásra utal.
Összefoglalva, a fermentált Stevialevél kivonat jelentősen fokozza az antioxidáns és hasnyálmirigyrák-ellenes sejtek aktivitását, ami valószínűleg összefügg a CAME termelésével. A CAME rákellenes hatásait a sejtciklus leállásának kiváltásával és az apoptózis elősegítésével fejtheti ki. Ez a tanulmány elmélyítette az L. plantarum SN13T hatásmechanizmusának megértését a gyógynövénykivonatok fermentációjában, és új kutatási perspektívát kínált a probiotikumok természetes daganatellenes szerekben való alkalmazására.
„Ez a mikrobiális átalakulás valószínűleg a felhasznált baktériumtörzs specifikus enzimjeinek köszönhető” – mondta Danshiitsoodol. „Adataink azt mutatják, hogy a CAME erősebb sejttoxicitást és proapoptotikus hatást mutat a PANC-1 sejteken, mint a klorogénsav önmagában.”
A kutatók ez után egérmodellben tervezik tanulmányozni a hatásokat, hogy jobban megértsék a különböző dózisok hatékonyságát.
Rentao Zhang et al, Stevia Leaf Extract Fermented with Plant-Derived Lactobacillus plantarum SN13T Displays Anticancer Activity to Pancreatic Cancer PANC-1 Cell Line, International Journal of Molecular Sciences (2025). DOI: 10.3390/ijms26094186