Rusvai szerint ősszel sokkal súlyosabb lesz a helyzet

Tized akkora sincs a jelenlegi járványhullám, mint a korábbiak, így a mostani helyzet nem ad okot komoly aggodalomra.

hirdetés

Újra terjed a koronavírus, ismét egyre magasabb esetszámokról olvasni a hírekben. Rusvai Miklós virológus szerint viszont tized akkora sincs a jelenlegi járványhullám, mint a korábbiak, így a mostani helyzet szerinte nem ad okot komoly aggodalomra.

Három év után ez az első nyarunk, amikor nincsenek járványügyi korlátozások, tömegrendezvényekből viszont annál több van. Rusvai Miklós állatorvos-virológus az RTL Klub keddi Reggelijében azt mondta, ez lehet az oka a fertőzésszám kis mértékű növekedésének. Jelenleg az omikron variáns BA.4-es és BA.5-ös alváltozata mutatható ki a fertőzötteknél, ami még gyorsabban terjed, mint az eddigiek, ugyanakkor kevésbé súlyos, náthás megbetegedést okoz.

Rusvai Miklós szerint a mostani ismert esetszámoknál körülbelül hatszor-nyolcszor több a valós esetek száma, ugyanakkor ez még mindig jóval kevesebb, mint a korábbi járványhullámok idején. A virológus kitért az oltás hatékonyságára is az omikronnal szemben. Állítása szerint a jelenleg használt vakcinák még a vírus eredeti változata ellen készültek, így az omikron variáns ellen csupán 30-40 százalékos védelmet nyújtanak. A Pfizer a tervek szerint idén őszre új omikronspecifikus vakcinát dob a piacra. A szakértő arról is beszélt, hogy ősszel a mostaninál jóval nagyobb járványhullám várható.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RTL

Ajánlott cikkek