Súlyosabb járványt okozva térhet vissza az influenza és a Covid

Ha egy újabb Covid-hullám közepette érkezik meg az influenza, az erős nyomás alá helyezheti az ellátórendszert, ezért is fontos az oltás.

hirdetés

Csak a Covid tette népszerűvé az influenza elleni oltásokat. Az elmúlt években még a veszélyeztettek közül is csak körülbelül minden ötödik adatta be magának a vakcinát. Megkezdődött a térítésmentesen kérhető influenza elleni oltóanyag eljuttatása a háziorvosokhoz – tudta meg a Népszava a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). Ám hiába biztosít az állam évről évre mintegy 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot, egy átlagos évben a kvóta alig több mint felét adják be pácienseiknek az orvosok. A többit a szezon végén nem kevés pénzért megsemmisítik.

- Azt még nem tudni mikor, de ha itt lesz, akkor várhatóan dupla erővel, súlyosabb járványt okozva, úgy is fogalmazhatnám, „ikerdémiával” térhet vissza az influenzavírus és az újabb Covid-hullám – figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus. A déli féltekén ennek voltak már jelei, ott a szokottnál is korábban indult az influenza szezon. S ha ott nem is voltak rekord magasak az esetszámok, nagyon sok megbetegedés történt és megszokottnál nagyobb arányban fiatalok körében. Hasonlóra számítunk itt, az északi-féltekén is. Főleg azért, mert a maszkhasználattal és a távolságtartással két szezonban gyakorlatilag alig találkozott a lakosság az influenza-vírussal. Így az elmúlt két évben egyszerűen kihagytuk az immunrendszer emlékeztetését.Ha pedig egy újabb Covid-hullám közepette érkezik meg hozzánk az influenza, az erős nyomás alá helyezheti az ellátórendszert, ezért kifejezetten fontos lesz idén az influenza oltások felvétele is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek