Szigorította a légszennyezési határértékeket a WHO

Negyedére csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket az Egészségügyi Világszervezet, közli az MTI nyomán a VG.

Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről. A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél. A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket, indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszköz a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg, hangoztatta. Az új irányelvek alapján a WHO felére, 10-ről 5 mikrogramm/m3-re csökkentette a levegőben lévő szállópor  (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogramm/m3 helyett 10 mikrogramm/m3 célértéket határozott meg, közli a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek