Szlovákiában nem oltanak többé a Szputnyikkal

A meglévő oltóanyagok érvényességének lejárta miatt augusztus utolsó napjával befejezik Szlovákiában a Szputnyik V oltóanyag használatát, jelentették szlovák médiaforrások az egészségügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva.

Szlovákiában a Szputnyik V hosszú huzavona után viszonylag későn, csak idén júniusban került fel a koronavírus ellen használható oltóanyagok palettájára. Az orosz oltóanyag első adagját csak július végéig vehették fel az érdeklődők, a második adagot pedig augusztus végéig. Ez idő alatt valamivel több mint 18 és fél ezren kaphatták meg ezt az oltóanyagot, mondta a szlovák egészségügyi tárca szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Szlovákia még márciusban kötött szerződést 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag megvásárlásáról, amelyből 200 ezer adagot szállítottak le, de  használatának megkezdése sokáig húzódott, mivel arról a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt. Az oltóanyagot végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni. A Szputnyik V beszerzése kapcsán tavasszal több hétig tartó, kormányátalakításhoz és Igor Matovic akkori miniszterelnök távozásához vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte a beszerzést.

Igor Matovic az orosz oltóanyag megkésett piacra vezetésével kapcsolatban áprilisban annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában "piszkos játékot folytattak" a Szputnyik V ellen. A Szlovákiának leszállított, de fel nem használt, mintegy 160 ezer adag Szputnyik V oltóanyagot még azok felhasználhatóságának lejárta előtt visszaszállították az orosz félnek. A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 2 millió 393 ezer volt, közülük 2 millió 177 ezren már a második adagot is megkapták.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/BioNTech a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, illetve a Szputnyik V oltóanyagokat használták. Az állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) múlt heti adatai szerint a koronavírus ellen használt oltásokkal összefüggésben hozzájuk eddig 8286 bejelentés érkezett azok nem kívánt hatásai miatt. A nyilvántartott bejelentések közül csaknem kilencszáz számolt be súlyos nem kívánt hatásról. Utóbbiak közül 472 eset a Pfizer/BioNTech, 89 a Moderna, 294 az AstraZeneca, 27 a Johnson & Johnson és 2 a Szputnyik V használatával függött össze. Szlovákiában az NCZI adatai szerint hétfőn az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma 137 volt, ami az elvégzett 6779 PCR teszt mintegy 2 százaléka.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek