Több szövődménnyel jár a többszöri koronavírus-fertőzés

Növeli az esélyét az új és tartós szövődményeknek az, ha valaki újra elkapja a koronavírust – írja a Liner a témában végzett első kutatás alapján.

hirdetés

A kutatás a veteránok egészségügyi ellátásának adatait vette alapul 5,6 millió személytől és ez alapján azokhoz képest, akik csak egyszer kapták el a koronavírust, a többször fertőződött betegeknek kétszer akkora esélye volt arra, hogy meghaljanak és háromszor akkora esélye volt arra, hogy kórházba kerüljenek legutolsó fertőzésük után.

A szakmai bírálat előtt álló tanulmány fő szerzője, a St. Louis-i Washington Egyetem epidemiológusa, Ziyad Al-Aly szerint azért láttak neki a kutatásnak, mert maga is egyre többet tapasztalta a többször fertőződött betegek feltűnését saját páciensei között és kíváncsi volt, mekkora egészségügyi kockázatot jelenthet, ha valaki többször kapja el a betegséget. Ehhez 250 ezer egyszer fertőződött beteg adatait vetették össze 38 ezer olyannal, akik igazoltan többször estek át a betegségen, míg 5,3 millió személy adatai, akik nem kapták el a koronavírust, kontrollcsoportként szolgált. A többször fertőzöttek közül 36 ezren kétszer, 2200-an háromszor, 246-an pedig négyszer fertőződtek meg.

Az újrafertőzöttek között gyakori probléma volt a mellkasi fájdalom, a szívritmuszavar, a szívrohamok, a szívizomgyulladás, hirtelen szívleállás és a vérrögök. Emellett légzési nehézségek, alacsony véroxigén-szint, tüdőbetegségek és a tüdő körül felgyülemlett folyadék is gyakori volt Al-Aly szerint, aki elmondta, ezek elsősorban a fertőzés körüli időben fordultak elő, de akár hat hónapig is tarthattak attól függetlenül, hogy valaki be volt-e oltva vagy sem. Azt is megállapították, hogy minél többször fertőződött meg valaki, annál súlyosabb problémák jelentkeztek nála. Ez nem azt jelenti a kutató szerint, hogy nincsenek olyanok, akik épségben átvészelik a koronavírust, sőt, nagyon is sokan vannak. A tanulmány inkább arra mutat rá, hogy minden újrafertőződéssel egyre nagyobb a kockázata a tartós szövődmények kialakulásának, nagyjából 50%-kal. Azt azonban hozzátette, hogy az újrafertőződés azoknál volt gyakoribb, akik eleve a veszélyeztetettebb korcsoportba tartoztak, így az nem feltétlenül véletlenszerű, ahogy a tartós mellékhatások kialakulása sem.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Liner

Ajánlott cikkek