Új magyar hatóanyag a legsúlyosabb koronavírus-fertőzötteknek

A klinikai vizsgálatoki a kecskeméti, a jászberényi és a gyöngyösi kórházban már elindultak, hamarosan megkezdődhetnek a Dél-pesti Centrumkórházban is.

Csökkentheti a súlyos lefolyású koronavírus-betegségek számát az a magyar fejlesztésű BGP-15 hatóanyag, mely esetében kilenc kórházban kezdődik meg a klinikai tesztelés következő fázisa. A kutatók patikában kapható, vényköteles készítményt szeretnének létrehozni - ismertette az inforádió.hu.

A BGP-15-öt egy magyar vegyészcsoport szintetizálta mintegy 30 évvel ezelőtt. A kettes típusú diabétesz kezelése volt a céljuk, de végül abbamaradt a klinikai tesztelés. A molekulával később számtalan külföldi kutatócsoport foglalkozott, és az elmúlt években több komoly hatását fedezték fel. A Mitochon Technologies új irányban, a koronavírus-betegség gyógyításában folytatta a fejlesztéseket –mondta el Bicskei László ügyvezető, a klinikai program irányítója."Nagyon erős sejtprotektív hatása van a szernek. Azt látjuk, hogy ez nagyon fontos lehet a koronavírus elleni védekezésben azoknak a betegeknek az esetében, akik különösen hajlamosak lehetnek a súlyos lefolyásra.

A szer csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót, lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, el tudja kerülni a súlyos szervi károsodást. Bicskei László hozzátette: a klinikai fázis kettes, hármas vizsgálatai a kecskeméti, a jászberényi és a gyöngyösi kórházban már elindultak, de hamarosan megkezdődhetnek a Dél-pesti Centrumkórházban is. Összesen kilenc helyen folynak majd a klinikai vizsgálatok, amelyek otthon lábadozó pácienseket érintenek, így nem terhelik pluszban az egészségügyi betegellátó-rendszert.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek