Külföldre vándorolnak a magyar patológusok

A krónikus pénzhiány miatt nagyon korszerűtlen a legtöbb kórházban a patológiai osztály - állítja Szentirmay Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, a magyar onkológusok Társaságának leköszönő elnöke a Magyar Nemzet keddi számában. Ez alól szerinte csak az egy-két csúcskórház kivétel.

Az Országos Onkológiai Intézet hírlevelében az olvasható, hogy hazánkban súlyos válság van a patológia terén, mert a magyar szakemberek a jobb anyagi és munkakörülményeket biztosító, gazdagabb országokba vándorolnak. Tény, hogy nem csak Magyarországon hiányszakma a patológus, így érthető, hogy a gazdagabb országok csábítják a magyar szakembereket is. Ráadásul a hazai intézményekben a lap szerint rosszak a patológiai osztályok infrastruktúrája és műszerezettsége is.

Egyes országokban a becslések szerint akár a tíz százalékot is elérheti a magyar patológusok aránya, miközben a hazai patológiákon ember és eszköz hiány van. Ez utóbbinak köszönhető az is, hogy a diagnózisok jelentős része, mintegy fele hibás vagy hiányos. Ez pedig jelentősen kihat többek közt a rákos megbetegedések észlelésére és kezelésére is. Ennek részeként a daganatos megbetegedésekben szenvedők töredéke jut csak a megfelelő kezeléshez az első szövettani vizsgálatokat követően, ami akár idő előtti elhalálozáshoz is vezethet.

Szerző:

PHARMINDEX Online