Kutatás: terápiásan alkalmazható humán monoklonális antitestek fejlesztése

hirdetés

Az arGEN-X, a biotechnológiai cég bejelentette, hogy az ARGX-111 jelű gyógyszerjelölt monoklonális antitesttel megindul a preklinikai fejlesztés.

Az ARGX-111 molekula újszerű, a c-Met tirozin-kináz receptorra specifikus, amely szerepet játszik a szervezetben a sejtproilferációban, az angiogenesisben és a metastasisok kialakulásában. A c-Met szerepe kiemelten fontos a daganatos betegségekben, pl. NSCLC, gyomorrák, prostatarák, agytumorok. Az ARGX-111 eddig is több preklinikai modellen mutatott hatékonyságot, mint anti-c-Met antitest.

Az ARGX-111 molekulát mintegy 60 tagú panelből választották ki, melyeket a SIMPLE antitest-platformon hoztak létre, ezek közül számos korábban nem ismert epitóp volt a c-Met receptoron. Az ARGX-111 unikális módon képes gátolni a ligand-dependens és ligand-független receptor aktivációt. Emellett potens citotoxikus hatású a c-Met-et over-expresszáló tumorsejtekre.

Igen erős gátló sajátsága mellett az ARGX-111 jellemzője, hogy teljesen egészében humán szekvencia és struktúra, a stabilitási vizsgálatok szerint (későbbi) gyártásának minőségbiztosítása jól megoldhatónak tűnik.

Az arGEN-X cég a jövő évben (2013.) fogja benyújtani várhatóan az IND (investigational news drug) kérelmet a gyógyszerhatósághoz.

Az ARGX-111 egyike azon öt antitestnek, amelyeket a cég fejleszt, a terápiás célterületek: autoimmun betegségek, gyulladásos betegségek, daganatos betegségek. Az ARGX-111 az előzetes eredmények szerint potens szer a T- és B-sejtes működések neutralizálásában, klinikai értelemben a hematológiai malignitások, solid tumorok és autoimmun betegségek területén.

Ehhez fűzött kommentárt a cég vezérigazgatója, Tim Van Hauwermeiren: "Már azzal, hogy identifikáltunk egy antitestet, amely igen hatékony tagja a cég SIMPLE Antibody programjának. Az ARGX-111 kedvező profilja izgalmas felismerés volt, és komoly befektetéssel is társul, (27,5 millió EUR). Fejlesztésünk révén szeretnénk vezető pozíciót elérni a monoklonális antitestek fejlesztése terén az elkövetkező években."

Szerző:

PHARMINDEX Online