Magyar klinikai farmakológusok kongresszusa Debrecenben

hirdetés

Debrecen, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Ötszáz résztvevőt várnak a magyar klinikai farmakológusok idei éves debreceni kongresszusára, ahol a hatóságok, orvosok, cégek képviselői tekintik át a tudományág legfontosabb hazai eredményeit és aktualitásait.


A Magyarországon elvégzett gyógyszervizsgálatok évente mintegy 50 milliárd forint bevételt hoznak a gazdaságnak, ebből mintegy 35 milliárd az ide települő cégek hazai tevékenységéből folyik be - mondta Dr. Kovács Péter, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a tanácskozás csütörtöki megnyitása előtt az MTI-nek.


A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) professzora hozzátette, hogy fontos céljuknak tekintik a bevétel biztosítását még úgy is, hogy 2007 óta az Európai Unióban mintegy 20 százalékkal csökkent az elvégzett vizsgálatok száma. Közlése szerint ennek oka, hogy a hasonló munkákat Európából az olcsóbb ázsiai piacokra helyezik át a cégek.


A gyógyszervizsgálatok terén a DE OEC jelentős hazai központnak számít, ahol túlnyomó többségben külföldi megrendelésre dolgoznak - emelte ki a professzor.


Kovács Péter jelezte, hogy a gazdaság egyéb szektoraihoz hasonlóan nekik is a feladatuk, hogy az ide települő cégeknek megfelelő működési környezetet alakítsanak ki.

Szerző:

PHARMINDEX Online