Május elsejével kerülhetnek állami tulajdonba a járóbeteg-szakellátó intézmények

hirdetés

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - Jövő év május elsejével venné át az állam a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket - derül ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának csütörtökön, a már a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez benyújtott módosító javaslatából.


Ebben az évben január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézmények, majd május elsejével az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény került állami fenntartásba. Az egészségügyi ágazatvezetés korábban azt tervezte, hogy a járóbeteg-szakellátó intézményeket 2013. január elsejével vennék át.


Az egészségügyi bizottság módosító indítványában a szakrendelők május elsejei átvételének előkészítő szabályozására tett javaslatot.


A javaslat szerint a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók 2013. május elsejétől kerülnek állami tulajdonba és fenntartásba, kivéve, ha a helyi önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot. Erről az önkormányzatoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk az egészségügyért felelős miniszternek.


Ha az önkormányzat nem hoz döntést, abban az esetben a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató állami tulajdonba kerül, s az intézmények fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lesz. Azon önkormányzatokkal, amelyek 2013. májusát követően is gondoskodni kívánnak járóbeteg-szakrendelőik feladatellátásáról, feladatátvállalási megállapodást kell kötni - olvasható a javaslatban.


A tervezet a járóbeteg-szakellátás állam általi átvételének 2013-ra vonatkozó rendelkezései között az államhoz átkerülő vagyonelemek és a humán erőforrás rendezésével kapcsolatos előkészítő feladatokat is tartalmazza.

Szerző:

PHARMINDEX Online