Már születés előtt eldől az elhízás és a cukorbetegség kockázata

A brit Warwick Központ új kutatása szerint az elhízásra, cukorbajra és szívbetegségekre való hajlam már az anyaméhben eldől. A várandós anyuka táplálkozásának és vitaminbevitelének javításával hatni lehet a születendő gyermek későbbi anyagcseréjére.

hirdetés

A Warwick Humán Anyagcserekutatás nemzetközi szimpóziumán tették közzé az eredményeket. Dr Ponnusamy Saravanan, diabetológus-endokrinológus klinikai docens a következőket magyarázta el: „Kétségtelen, hogy az elhízás járványos méreteket öltött országunkban (Nagy-Britannia). Generációról generációra egyre több a túlsúlyos, és ennek megfelelően az ezzel összefüggő betegségekben szenvedők száma is."

A kutatást a Southamptoni Egyetemmel és az indiai King Edward Kórházzal közösen végezték, melynek során terhes nőket vizsgáltak, majd nyomon követték gyermekeik növekedését és fejlődését. Az alacsony B-12 vitaminszinttel rendelkező édesanyák gyermekeinél a születés pillanatában és hat évesen is nagyobb hajlamot mutattak ki a vizsgálatok a cukorbetegségre és a szívbetegségekre.

"Meglátásunk szerint a mikrotápanyagok (vitaminok) alapvetően befolyásolják a DNS működését, ezért ez az étrend-gén interakció legalább részben befolyásolja azt, hogy valaki felnőttként mennyire lesz hajlamos az elhízásra" - magyarázta a kutató. "A méhen belüli élet tehát kritikus lehet a felnőttkori egészségi állapot szempontjából. A Warwick zsírsejtek működésével kapcsolatos vizsgálata azt mutatta ki, hogy a mikrotápanyagok egyensúlyának megbomlása befolyásolja azt, ahogy ezek a sejtek az energiát felhasználják.”

Dr Saravanan az alábbi következtetést vonta le: „A kutatások még zajlanak, a következő fázis jövő év elején veszi kezdetét, de minden arra utal, hogy több megelőző intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, a társadalombiztosítás költségei pedig csökkenjenek.”

Szerző:

PHARMINDEX Online