Meddig tartanak a tünetek gyermekkori légúti infekció esetén?

A vizsgálat a háziorvosi gyakorlatban és a sürgősségi ellátás során előforduló esetekben meta-analízis segítségével elemezte a légúti infekciók tüneteinek tartamát.

Módszerek

A szisztémás elemzés során vizsgált irodalmi adatok: fülfájás, torokfájás, köhögés (akut köhögés, bronchiolitis, croup), közönséges nátha. Adatforrások: PubMed, DARE, CINAHL adatbázisok (2012 júliusig).

A beválasztás kritériumai: randomizált, kontrollált vizsgálatok (RCT), megfigyeléses vizsgálatok, gyermekkori akut légúti fertőzés esetén, a háziorvosi praxisban illetve a sürgősségi ellátásban. A beválasztott vizsgálatok fejlett, magas jövedelmű országokból származtak, ahol kontrollként aktív kezelés, placebo, vagy vénynélküli gyógyszerek szerepeltek. Biostatisztika: Cochrane kockázatelemzés az RCT-k esetén, valamint az ún. critical appraisal skills programme framework a megfigyeléses vizsgálatok elemzésére.

Végpontok, kimenetel: egyedi vizsgálati adatok, amennyiben feltalálható volt összesített átlagos arányok, 95% CI a tünetek tartamát illetően. A napokban mérhető tartam jelentése: melyik tünet oldódott meg a gyermekpopuláció 50, ill. 90%-ában.

Eredmények

182 azonosított referencia közül 22 eset, a vizsgálatokat illetően 23 RCT és 25 megfigyeléses vizsgálat felelt meg a bevonási kritériumoknak. A vizsgált populációk életkora és a tünetek tartama változékony volt a vizsgálatok indulása előtt. A gyermekek 90%-ában a fülfájdalom 7-8 nap alatt megszűnt, a torokfájás 2-7 nap, a croup 2 nap, a bronchiolitis 21 nap, az akut köhögés 25 nap, a közönséges nátha pedig 15 nap alatt. A nem specifikus légút tünetek kb. 16 napig álltak fenn.

Következtetés

A fülfájdalom és a közönséges nátha tartama jelentősen hosszabb volt, mint amiről az USA-ban és Nagy-Britanniában az orvos a szülőket tájékoztatja, a többi tünet esetében az ajánlásban szereplő időtartamok, és a meta-analízis eredményei megfeleltek egymásnak. A vonatkozó terápiás irányelvek frissítésekor ezt a szempontot is figyelembe veszik: az akut légúti infekciók által érintett gyermek-populáció evidencián alapuló kezelésekor.

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f7027

Szerző:

PHARMINDEX Online