MOK: emelni kell a kezdő szakorvosok bruttó órabérét

Éger István, a MOK elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, jelen struktúrában és pénzügyi helyzetben az orvosi kar utánpótlása, pályán tartása nem biztosítható, illetve az elvándorlás nem akadályozható meg.

Kiemelte, megerősödött és egyre agresszívabb lett a magyar munkaerőcsábítás Európába, és manapság már nem csak a "klasszikusnak" számító angolszász, francia vagy német területre hívják az orvosokat, hanem a közel-keleten át a Kanári-szigetekig.

A kamara és területi szervezeteinek tanácsa úgy véli, hogy a magyar egészségügyi munkaerőhelyzet tovább nem tartható, sürgős kormányzati lépésekre van szükség, amibe szorosan illeszkedne a törvényben rögzített életpályamodell és a kiszámítható bérezés, amelynek első lépéseként kellene a kezdő szakorvosi órabért a jelenlegi, körülbelül ezer forint/óráról ötezerre emelni.

Éger István közölte, e témában levélben fordultak a döntéshozókhoz, egyben kérve azt is, hogy a kórházkonszolidáció kapcsán juttatandó plusz forrásokban "pántlikázzák" az adott intézményben dolgozókra jutó bérköltséget, mert a többletforrások nem fordíthatók csak és kizárólag a beszállítók követeléseinek kiegyenlítésére.

Arra a kérdésre, hogy az órabér-emelésnek összesen mennyi lenne a költségvetési igénye, Éger István nem tudott konkrét számot mondani, azonban hozzátette: az órabér-emelést lépcsőzetesen kell bevezetni.

Az elnök beszélt a tárca és a köztestület közötti egyeztetésről a kamarai törvény kapcsán. Éger István elmondta, folyamatosak az egyeztetések, amelyeken az körvonalazódott, hogy valószínűleg jövő év elejétől ismét kötelező lesz kamarai tagnak lenni. Arról még tárgyalnak, hogy a köztestületnek milyen jogosítványai legyenek a jövőben, így például a kamara véleményezési jog helyett egyetértési jogot szeretne a törvényalkotási folyamatban, vagy azt, hogy az etikai ítélkezés legyen ismét kamarai jogkör.

Szerző:

PHARMINDEX Online