Molekuláris vizsgálatok csökkenthetik a hatástalan daganatellenes kezelések számát

hirdetés

A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalannak bizonyuló onkológiai terápiák száma - erről számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója a daganatos betegségek kezeléséről tartott csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen.


A daganatos sejtek génkészletének felmérése és a normális sejtekkel való összehasonlítása éppen az idén fejeződik be a leggyakoribb daganattípusok, a tüdőrák és a vastagbéldaganat esetében, és folyamatosan jelennek meg a közlemények az elért eredményekről a tudományos szakfolyóiratokban.

Jelenleg 22-féle, célzott kezelést biztosító gyógyszer már forgalomban van, nagyjából 400 esetében pedig a törzskönyvezés előtti klinikai vizsgálat zajlik.

A rákos sejtek molekuláris genetikai vizsgálatával kiválaszthatók azok a gyógyszerek, amelyek célzottan akadályozzák meg ezeknek a sejteknek az osztódását. Így sokszor annyira csökkenthető a szervezetben meglévő daganatos terület, hogy azt műtéttel el lehessen távolítani. Ezeknek a technológiáknak a minél gyorsabb bevezetése a klinikai gyakorlatba történelmi lehetőséget jelent Magyarország számára a daganatos megbetegedések kezelésében - mondta el Peták István.

Böcskei Csaba, a tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőosztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy egyes esetekben már a világ élvonalában van Magyarország. Például a tüdőrák kezelésére alkalmazott egy bizonyos célzott kezelés esetében egy olyan molekuláris génvizsgálatot ír elő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely nem szerepel az alkalmazott gyógyszer nemzetközi törzskönyvében. "Ezáltal a világon egyedülálló módon használjuk a molekuláris diagnosztikát a betegek személyre szabott kezelésében" - tette hozzá Böcskei Csaba.

Mint Peták István az MTI-nek elmondta, az idén megjelent legújabb tudományos eredmények alapján bővíthető a molekuláris vizsgálatok száma, és így hasonló módon lehetne más gyógyszerek használatát az eddigieknél még inkább személyre szabottabbá tenni. Magyarország ezzel élen járhatna a legújabb, célpont alapú onkológiai kezelések bevezetésében anélkül, hogy ez jelentős anyagi forrásokat igényelne.

Szerző:

PHARMINDEX Online