NAV: novemberig 705 millió forint értékben foglaltak le hamis gyógyszert

hirdetés

Idén novemberig 38 nyomozás során legalább 705 millió forint értékben foglaltak le hamis gyógyszert Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte Sárközi Alexandra pénzügyőr őrnagy, a NAV bűnügyi szóvivője Budapesten.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendőrtiszti Karának vám- és pénzügyőr tanszéke A gyógyszerhamisítás elleni harc aktuális kérdései címmel rendezett konferenciát. A szünetben tartott sajtótájékoztatón Sárközi Alexandra hangsúlyozta: a tapasztalatok alapján a legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, de nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztó szerek iránt is.


Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója kiemelte: bár Magyarországon egy-két százalék volt tavaly a hamis gyógyszerek aránya, az arány növekedést mutat, és az interneten is egyre többen vásárolnak gyógyszert, amelyek esetén - leszámítva az ÁNTSZ által regisztrált internetes gyógyszertárakból származó termékeket - nem garantálható, hogy eredeti készítményekről van szó.


Sárközi Alexandra elmondta, hogy tavaly 30 nyomozásban az ideinél kevesebb, körülbelül 493 millió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói. Kifejtette: az illegális szállítmányok általában légi úton érkeznek, és postai csomagként jutnak el a címzettekhez, vagy futárszolgálat szállítja házhoz azokat. Emellett közúti ellenőrzéskor is előfordul, hogy illegális gyógyszerre bukkannak a NAV munkatársai, különösen jellemző ez a szerb-magyar határon - tette hozzá a szóvivő.


Kifejtette, hogy az adó- és vámhivatal nyomozói általában engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység miatt indítanak nyomozást, de jellemzőek az áru hamis megjelölése miatt indított nyomozások is. Előbbi esetben három évig terjedő, az utóbbi minősített esetben pedig - vagyis ha nagy mennyiségű vagy értékű áruról van szó - egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet az elkövető büntetése.


Sárközi Alexandra hozzátette: a pénzügyőrök sokszor találkoznak olyan, légi forgalomban érkező táplálék kiegészítőkkel, amelyek a Távol-Keletről érkeznek, és a tradicionális orvosláshoz köthető, védett növényi vagy állati részeket tartalmaznak. Ezeket a termékeket a NAV foglalja le, de a nyomozást a rendőrség folytatja.

Szerző:

PHARMINDEX Online