Nem alkoholos steatohepatitis (NASH)

A nem alkoholos zsíros elfajulással járó májbetegség (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) gyűjtődiagnózis, mely egyesíti az egyszerű steatosist, és a nem alkoholos steatohepatitist (NASH). Az NAFLD teljes spektruma a metabolikus szindrómával áll összefüggésben.

hirdetés

NASH esetén az átlagos, normál populációval szemben magasabb a mortalitás. Számos terápiás lehetőséget tanulmányoztak NASH esetén, de kevés evidenciánk van a hatásos kezeléseket illetően. A közlemény a jelenlegi és jövőbeni lehetséges terápiás opciókat elemzi.

Módszerek

Meta-analízis: a MEDLINE, Pubmed és Cochrane Review adatbázis alapján az alábbi kulcsszavak szerint: non-alcoholic fatty liver disease, non-alcoholic hepatic steatosis, NAFLD, NASH, treatment, therapeutics, vitamin E, orlistat, bariatric surgery.

Eredmények

A metabolikus szindrómával összefüggő NASH előrehaladott fibrosishoz, cirrhosishoz vezethet. A testsúlycsökkentés és az életmódváltoztatás javíthatja a NASH-t. Gyógyszeres kezelések közül az orlistat, metformin és tiazolidin-dionok kerültek kipróbálásra. Elemezték meg az ursodeoxycholsav, statinok, probiotikumok és a bariatriás műtétek hatását, de ezek nem számítanak NASH esetén első vonalbeli kezelésnek. Az E-vitamin kezelés is ígéretesnek tűnik. A hatékony kezelés hiánya azt sugallja, hogy a NASH-fenotípussal bíró beteganyag heterogén. A legjobb kezelési stratégia e betegek számára a patogén target lehetséges azonosítása, és személyre szabott kezelési protokollok.

Következtetés

Jelenleg a NASH-t illetően csak néhány kezelési lehetőséggel rendelkezünk. A jövő kezelési opciói a patogenitáson alapulnak majd, és a döntő kérdés, hogy hatásos terápiás lehetőségeket kell kidolgozni.

http://www.medscape.com/viewarticle/817882

Szerző:

PHARMINDEX Online