Áttörést hozhat a porckopás kezelésében egy debreceni felfedezés

A vizsgálat eredményei új, hatékonyabb gyógymódokhoz, a porckopás elleni kezelésekhez vezethetnek.

hirdetés

Az elviselhetetlen fájdalommal járó porckopás korunk népbetegsége. Jelenleg csakis tüneti kezelés létezik ellene, de lehet, hogy már nem sokáig.

A Debreceni Egyetem kutatói elsőként írták le, hogy a mechanikai ingerek a fejlődő porcsejtek biológiai órájának szinkronizálása révén fejtik ki a porcképződést elősegítő hatásukat – áll az intézmény közleményében. E szerint a vizsgálat eredményei új, hatékonyabb gyógymódokhoz, a porckopás elleni kezelésekhez vezethetnek.

„A korunk egyik népbetegségének számító porckopás (arthrózis), és az ezzel összefüggésben, vagy akár ettől függetlenül kialakuló ízületi gyulladás (oszteoarthritisz) előrehaladott stádiuma elviselhetetlen fájdalommal járó, progresszív és a tüneti kezelést leszámítva jelenleg gyógyíthatatlan betegség. Ezért is rendkívül fontos a betegség kórfolyamatainak molekuláris szintű feltérképezése” – mondta a kutatás vezetője, Matta Csaba.

A kutatásvezető hangsúlyozta, bár a központi órát elsősorban a retinából érkező fényingerek (a nappalok és az éjszakák váltakozásai) szinkronizálják, a fejlődő ízületekben ez nem lehet releváns. Ezért feltételezték, hogy a magzati mozgásokból eredő mechanikai ingerek lehetnek azok a jelek, amelyek a molekuláris óra komponenseinek szinkronizálását elvégzik. Matta szerint ezt a valóban újszerű feltételezést sikerült igazolnia a kutatócsoportnak. Elmondta, a kísérleteket 4 napos csirkeembriók végtagtelepeiből előállított porcosodó sejtkultúrákban végezték, mechanikai ingerlést követően. „A kontroll kultúrákhoz képest a mechanikailag stimulált kultúrákban egyértelműen látható volt az óragének ritmikus expressziója. Ez a ritmikus mintázat a porcfejlődést irányító gének kifejeződésében is kimutatható volt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DE

Ajánlott cikkek