Egyre több fiatal szenved alvásbetegségben

A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak.

hirdetés

G. Németh György arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok éjszakai alvásideje elcsúszott: később fekszenek le, viszont korán kell felkelniük. Ezért – mint mondta – azt szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt. Ugyanis a 8 és 9 óra között a gyerekek éppen ébredeznek az iskolapadokban, ezért a teljesítményük gyakorlatilag használhatatlan – mutatott rá a szakember.

G. Németh György a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet. Azt hangsúlyozta, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken sem szabad kompromisszumot kötni. Szerinte már két-három, hosszabbra nyúlt estének is lehetnek káros következményei. Gyengül a gyerekek immunrendszere és így fogékonyabbak a megbetegedésekre. Ugyanakkor a kialvatlanság okozója lehet a magas várnyomásnak, illetve cukorproblémákat is okozhat.

A Magyar Alvás Szövetség elnöke kiemelte: a szakorvosi vizsgálatokon egyre több fiatalnál diagnosztizálnak alvásbetegséget. A szakember példaként említette az úgynevezett "nyugtalan láb szindrómát", amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. De alvásbetegség az apnoe is, ami igen gyakori a felnőtteknél. Az ilyen betegek éjszaka nem kapnak rendesen levegőt, aminek egyik következménye a horkolás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Inforádió

Ajánlott cikkek