Egyszerűsítik a betegek ellátásához kapcsolódó utazási költségtérítést

György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón, Budapesten bejelentette, hogy 2022.07.01. után az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó papíralapú utazási költségtérítést az online rendszer váltja fel.

hirdetés

Az államtitkár kiemelte, hogy az átállással a jogosultsági kör, illetve a támogatás mértéke nem változik, csak az ügyintézés lesz egyszerűbb. Az új rendszer nagyjából 800 ezer embernek nyújt újfajta kényelmi szolgáltatást, ugyanakkor csökken az egészségügyi szolgáltatók adminisztrációs terhe. Az államtitkár jelezte, aki nem rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, számukra megmarad a korábbitól eltérő, de papíralapú ügyintézés lehetősége.

A Magyar Államkincstár lakossági szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese Labancz Attila elmondta: a költségtérítés igényléséhez már nem kell a háziorvost felkeresni, nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére, elég a szakorvosnál jelezni a támogatási igényt, amelyet az orvos rögzít a rendszerben.

A beteg az ügyfélkapun elérhető elektronikus űrlappal igényelheti a költségtérítést. A nyomtatvány kérhető a postán is, személyesen pedig a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálatokon tölthető ki.

Az igénylés leadása után egy napon belül megszületik a határozat, majd a következő munkanapon a költségtérítést átutalják az ügyfél számlájára, vagy megkapja postai kézbesítéssel. A június 30-áig igazolt papíralapú utalványok legkésőbb december 31-éig nyújthatók be a kormányhivatalokba.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek